Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutális összegeket fizetünk ki mentális betegségeink kezelésére, sürgősen lépésre van szükség


Az Európai Bizottság 1,23 milliárd euróval támogat különböző egészségügyi kezdeményezéseket, amelyek célja a mentális betegségek kialakulásának hatékony megelőzése, a magas színvonalú és megfizethető mentális egészségügyi ellátáshoz és kezeléshez való hozzáférés valamint a gyógyulás utáni társadalmi visszailleszkedés előmozdítása – jelentette be a brüsszeli testület, melyet a Hazipatika.com szemlézett.

A bizottság sajtóközleménye szerint a koronavírus-járványt megelőzően a felmérések szerint mintegy 84 millió ember küszködött mentális betegséggel az EU-ban, és ez a helyzet az elmúlt években tapasztalt példátlan válságok miatt tovább romlott. A mentális egészségügyi problémák összköltsége (amely magában foglalja az egészségügyi rendszerek és a társadalombiztosítási programok költségeit, valamint az alacsonyabb foglalkoztatottságot és munkavállalói termelékenység csökkenését is) a becslések szerint az uniós országok GDP-jének több mint 4 százalékát teszi ki, ami évente több mint 600 milliárd eurónak felel meg.

A bizottság olyan programokba kíván beruházni, amelyek a szakpolitikákon átívelő módon járulnak hozzá a mentális egészség megerősítéséhez, valamint elérhetőbbé teszik a mentális betegségek kezelését és az ellátását. Az intézkedések magukban foglalják a szakembereknek szóló képzési és csereprogramokat, valamint a mentális egészséggel kapcsolatos tagállami szintű reformok technikai támogatását.

A testület ezenkívül különös figyelmet fordít az olyan intézkedésekre, amelyek a fejlődésben levő gyermekek és a fiatalok mentális védelmét támogatják a legsérülékenyebb életkorban, tekintettel a fokozottan jelentkező nyomásokra és kihívásokra. Ezenkívül célzott támogatást nyújtanak olyan projekteknek, amelyek a kiszolgáltatott csoportok, például az idősek, a nehéz anyagi helyzetben lévők, vagy a menekültek mentális egészségének védelmét segítik elő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük