Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutál drágulás a láthatáron: nagyot emelkedhet a baromfi ára


Tovább drágult a baromfi: a vágócsirke termelői ára 6, a vágópulykáé pedig 2 százalékkal emelkedett. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint ennek az az egyik oka, hogy a baromfitartók kiadásai is nőttek, mivel a takarmányárak is emelkedtek az elmúlt időszakban. Az üzletekben a csirkemell drágult legnagyobb mértékben: az áremelkedés meghaladja a 10 százalékot. Az ATV Híradó riportja.

A hízott kacsamáj kilója 6000 forintba, pulykaalsócomb-filé kilója 1250 forintba, a tanyasi tyúk kilója pedig 870 forintba kerül egy budapesti piacon. Egy másik húsboltnál, a csirkemell filé kilója 1450 forint. Az itt dolgozó hentes úgy látja, a forgalom nem változott az elmúlt időszakban, sokan vesznek csirkét. Pedig a vágócsirke termelői ára 6, a vágópulykáé pedig 2 százalékkal emelkedett 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest a Világgazdaság információi szerint.

A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint a baromfitartók kiadásai is nőttek, hiszen a takarmányárak is megemelkedtek az elmúlt időszakban. Dr. Csorbai Attila híradónknak azt mondta, a tavalyi bázisévhez viszonyítva a takarmány ára 30-50 százalékkal emelkedtek, és ezáltal a baromfisok költségei is nőttek, hiszen a baromfitartás nagyjából kétharmadát teszi ki a takarmányköltség. Hozzátette: meglátása szerint a járvány miatt spekulatív tőke emelhette fel a takarmány alapanyagok árait. A szakember szerint baromfi tartók termelési költségei 20-25 százalékkal emelkedtek.

atv.hu