Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Boltot nyitna a kormány azokban a falvakban, ahol most nincs


Valamennyi településen biztosítaná a kormány a napi fogyasztású élelmiszerek, mindennapos alapcikkek helyi beszerzését a Magyar Falu Programban nemrég meghirdetett 45 milliárd forintos pályázat támogatásaiból. Az új és a meglévő üzleteket szolgáltató központokká alakítanák át postával, patikával – vázolta a terveket a Magyar Nemzetnek az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke.

Zs. Szőke Zoltán a lapnak elmondta, hogy ma

NAGYJÁBÓL HÁROMSZÁZ HAZAI KISTELEPÜLÉSEN NINCS SEMMILYEN ALAPVETŐ BOLT,

így ahhoz, hogy a lakosok a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük. Ezzel együtt mintegy 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek, innen pályázhatnak a meglévő kisboltok a támogatásra.

Összesen körülbelül másfél millió embert érinthetnek a 45 milliárdos keretből támogatott fejlesztések. Nagy lehetőség ez a vidéki boltosoknak: már sokan érdeklődtek, de mindenki várja a részletszabályokat,

A RENDELET EGY-KÉT HÉTEN BELÜL MEGJELENHET– fűzte hozzá a kereskedelmi lánc elnöke.

Zs. Szőke Zoltán arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a pályázaton elnyerhető támogatásokból egyrészt

AZ ELLÁTATLAN TELEPÜLÉSEKEN ÚJ ÜZLETEK ÉPÜLNÉNEK, ÉS ÚJRANYITHATNAK A KORÁBBAN BEZÁRT EGYSÉGEK.

A kereskedők kérhetnek pénzt a jelenleg is működő boltok korszerűsítésére is, például jelentősebb energiahatékonysági beruházásokra, de a modernebb berendezés, a költségtakarékos működés megteremtése is a támogatandó célok között lehet.

A szakember kiemelte: az egyik legjelentősebb újítás az lesz, hogy az átalakított boltok a jövőben nem csupán önálló élelmiszer-kereskedelmi egységként kapcsolódnak be a falvak életébe. A beruházásokkal olyan közösségi tereket, szolgáltató központokat alakítanak ki az épületekben, amelyek találkozási pontok lehetnek, és ahol más közszolgáltatások is elérhetők lesznek.

MTI