Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bődületes mennyiségű pénzt költenek alkoholra a magyarok – Itt vannak a számok


Az Európai Unió statisztikai hivatala egyrészt arról készített statisztikát, hogy 2021-ben az uniós háztartások mennyi pénzt költöttek élelmiszerekre (az alkoholos italokat leszámítva). Mint írták, uniószerte összesen 1035 milliárd eurót adtak ki a háztartások e termékekre, azonban az egyes tagországok közt nagy eltérés mutatkozott a tekintetben, hogy a kiadások hány százalékát költötték erre.

Átlagosan a háztartások költéseinek 14,3 százalékát tette ki az élelmiszer, ennél azonban jóval nagyobb volt az arány Romániában (24,8 százalék), Litvániában (20,4 százalék), Észtországban (19,9), valamint Lengyelországban és Szlovákiában (holtversenyben 19,6 százalék).

MAGYARORSZÁGON VALAMIVEL KISEBB, DE MÉG ÍGY IS ÁTLAG FELETTI VOLT AZ ARÁNY: IDEHAZA A KIADÁSAIK 17,8 SZÁZALÉKÁT KÖLTÖTTÉK ÉLELMISZERRE A HÁZTARTÁSOK.

A legalacsonyabb arányokat jellemzően a fejlettebb gazdaságokban mérték, úgymint Írországban (8,3 százalék), Luxemburgban (9 százalék), Ausztriában (10,9 százalék), valamint Dániában és Németországban (holtversenyben 11,8 százalék).

Átlag feletti az alkoholvásárlás is

Ezenkívül egy másik statisztika is készült arról, hogy az alkoholtartalmú italokra mennyit költöttek a háztartások. uniószerte ez összesen 128 milliárd eurónak felelt meg (ami az uniós GDP-nek a 0,9 százalékát teszi ki).

Átlagosan a háztartások kiadásának 1,8 százaléka ment alkoholos italokra az unióban, ennél azonban kiugróan nagyobb arányt mértek néhány tagországban, köztük Lettországban (5 százalék), Észtországban (4,7 százalék), Lengyelországban (3,7 százalék), továbbá Litvániában és Csehországban (holtversenyben 3,6 százalék).

MAGYARORSZÁGON IS BŐVEN ÁTLAG FELETTI VOLT AZ ALKOHOLFOGYASZTÁS MÉRTÉKE: IDEHAZA A KIADÁSOK 2,7 SZÁZALÉKÁT KÖLTÖTTÉK ERRE.

Arányaiban a legkevesebb pénzt Olaszországban és Görögországban (1-1 százalék), Hollandiában (1,3 százalék) és Spanyolországban (1,4 százalék) adták ki alkoholra az Eurostat által ismertetett adatok szerint.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük