Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bizonytalan időre leállhat az internet világszerte


Egy kozmikus vihar megsemmisítheti az internetet a Földön, derítette ki egy új kutatás. A csapás a műholdak és az elektromos vezetékek megrongálásával hónapokra, vagy akár évekre is kiütheti a világhálót. A rejtélyes, kiszámíthatatlan és potenciálisan pusztító asztrofizikai eseményt most először térképezték fel a fák évgyűrűinek segítségével – írja az origo.hu.

Fotó: angyalforras.hu

Dr. Benjamin Pope, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint az eredmények azt sugallják, hogy akár már a következő évtizedben szembesülhetünk a teljes internetet megbénító természeti csapással.

Pope szerint a Miyake-események néven ismert kozmikus viharok nagyjából ezerévente sújtják a Földet. Ezek olyan erősek lehetnek, hogy tönkreteszik a földi technológiát, beleértve a műholdakat, az internetkábeleket, a nagy távolságokra vezető elektromos vezetékeket és a transzformátorokat.

A globális infrastruktúrára gyakorolt hatás elképzelhetetlen lenne”– állítja Pope.

A kutatók egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely elemzi a fák évgyűrűit. Utóbbiakat megszámolva nem csak az adott fa korát tudjuk meg, de azt is, milyen kozmikus hatások érték a Földet az elmúlt évezredekben.

Amikor a kozmikus sugárzás kölcsönhatásba lép a légkörrel, radioaktív szén-14 keletkezik, az izotóp pedig felhalmozódik a fák évgyűrűiben. A kutatók a globális szénciklus modellezésével, egy 10 000 éves időintervallumot figyelembe véve rekonstruálták a folyamatot, így betekintést nyertek a Miyake-események nagyságrendjébe és természetébe.

Az eredmények alapján kiderült, hogy i. sz. 774-ben megugrott a szén-14 izotóp aránya a fák évgyűrűiben, vagyis nagyon komoly sugárzás érhette bolygónkat. Ennek forrása ismeretlen, de okozhatta nagyobb napkitörés vagy közeli szupernóva-robbanás is. Az akkor élőknek valószínűleg nem okozhatott nagyobb problémát, a modern technika korában azonban hatása beláthatatlan lenne, és egészen biztosan súlyos csapást mérne a világhálóra.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyjából egy százalék az esélye annak, hogy a következő évtizedben mi is szembesülhetünk egy Miyake-eseménnyel”– figyelmeztetett Pope.

Sajnos nem tudjuk, hogyan lehet ezt előre jelezni, vagy pontosan milyen károkat okozhat. Ez meglehetősen riasztó, ezért további kutatásokra van szükség”– tette hozzá a szakértő.

A felfedezésről szóló részletes tanulmány itt érhető el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük