Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Bizonyítékot találtak a tudósok: tényleg immunissá válhat a szervezet a koronavírusra


Fotó: AFP / Carol Smiljan

Több kutatás is ugyanarra az eredményre jutott: ha valaki enyhe tünetekkel esett át a koronavírus-fertőzésen, a testében még hónapokkal később is ott lehet a vírus legyőzéséhez szükséges antitest.

A koronavírus-járvány legyőzésének egyik legfontosabb kérdése, hogy az emberi szervezet miként képes kezelni a kórokozót. A kutatók az úgynevezett nyájimmunitás megszerzésében reménykednek, vagyis abban, hogy ha kellően sokan átesnek a fertőzésen – akár tünet nélkül is –, egy olyan védelem alakul ki, ami után már kevésbé van esélye terjedni vírusnak.

Hogy ez lehetséges-e, az egyedül az emberi immunrendszeren múlik, ezért a kutatók hosszú ideje arra keresik a választ, miként reagál egy fertőzésen átesett ember immunrendszere arra, ha újra találkozik a kórokozóval. A jelek szerint jól.

Az immunrendszer nem minden kórokozóra emlékszik, ám a jelek szerint a koronavírus egy olyan valami, amit képes megjegyezni. Több kutatócsapat is arra az eredményre jutott, hogy ha egyszer a szervezet legyőzte a megbetegedést, erős és tartós immunitás alakulhat ki.

Deepta Bhattacharya, az Arizonai Egyetem immunológusa szerint a szervezet védekezésében fő szerept játszó B- és T-limfociták még hónapokkal azután is képesek felismerni a koronavírust, hogy először találkoztak vele – írja a The New York Times. Bár azt továbbra sem tudni, hogy ez a fajta immunitás pontosan meddig maradhat fent a szervezetben, a kutatók szerint nagyon biztató, hogy a szervezetünk így dolgozik a vírus ellen.

Marion Pepper, a Washingtoni Egyetem immunológusa szerint addig nem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy az ember védett az újrafertőződés ellen, amíg nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzésen átesett emberek jelentős része nem fertőződik meg újra. Az azonban már biztos, hogy a fertőzés elmúltával a szervezet “nem felejti el a találkozást”.A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez valószínűleg csak azokra a betegekre lehet igaz, akik enyhe fertőzésen estek át – vagyis azokra nem, akik kórházban feküdtek, és azokra sem, akik tünetmentesek maradtak. Ugyanakkor úgy vélik, ez még mindig örvendetes eredmény, így ugyanis sokan védetté válnak a megbetegedéssel szemben.