Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bevezetnék a magyar iskolákban a tiltott tárgyak listáját: a tanároknak joguk lesz átkutatni a diákok táskáját


Egy 90 oldalas jogszabály-módosítást nyújtott be a kormány , az ülésszak vége előtti utolsó pillanatban arról, hogy milyen tárgyak lesznek tiltottak az iskolákban; hogy a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és szekrényét, elvenni a tiltott tárgyakat – írta meg a HVG. A parlamenti többség már el is fogadta a módosításokat.

A módosítás így felhatalmazza a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezessen egy „tiltott tárgyak listáját”, amelynek a mobiltelefonok is részei lesznek, mivel azok „elvonják a diákok figyelmét a tanulásról és az iskolai zaklatásokban is kulcsszerepet játszanak”. Viszont bizonyos esetekben – amennyiben a tanár úgy ítéli meg – mégis használható lesz majd mobil, tablet vagy éppen laptop, amennyiben az segíti az iskolai feladatok elvégzését.

A törvényjavaslat több, iskolákat érintő módosítást tartalmaz. Például egységesen szabályoznák, hogy milyen eszközöket, tárgyakat lehet bevinni az iskolákba, és miket nem. A javaslat indoklása szerint az iskolákban a közelmúltban a „társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek” történtek tanárokkal és diákokkal szemben. Ezzel például a bőnyi iskolai késelésre utalhattak, ahol az egyik hatodikos kislány szívtájékon szúrta lány osztálytársát.

A javaslat indoklása szerint a gyerekek életének védelme, testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésük és egészségük elsődleges kérdés. Szintén elengedhetetlen, hogy az iskola épülete a tanuláshoz megfelelő, biztonságos környezet legyen.

A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz ahhoz, hogy a tanulók csomagjait és tárolóhelyiségeit átvizsgálhassák, a tiltott tárgyakat elvegyék.

Fontos még, hogy amennyiben a tanár vagy az iskolaőr a listára hivatkozva elveszi egy diák tulajdonát, onnantól az „őrzése során a tárgyban bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük