Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is


Spanyolország után Magyarországon is bevezették a menstruációs szabadságot. Utánajártunk, hogy kiket érint pontosan, és hogyan lehet igénybe venni.

Hatalmas sikert aratott Európa-szerte, amikor Spanyolország nemrég bevezette a menstruációs szabadságot. Úgy tűnik, a hírek Magyarországra is elértek, ugyanis Terézváros képviselő-testülete ma elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek.

Csak papírral jár a szabadnap

A döntés egyetlen szépséghibája, hogy a szabadnap nem automatikus, a spanyol rendszerhez hasonlóan itt is orvosi igazolással kell alátámasztani a problémát. Kétévente kell beszerezni azt a papírt, amely kimondja, hogy az adott nő számára a menstruáció az átlagnál nagyobb fájdalommal jár.

z ötletet egyébként Terézváros polgármestere nyújtotta be, aki a következőként vélekedik a menstruációról:

A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy dobj be két Algoflexet meg No-spát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve, vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved.

A politikus célja, hogy mindenkire kiterjedjen a Terézvárosban már bevezetett intézkedés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.