Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Beütött a tejkrízis a magyar boltokban: hiány alakult ki a hatósági áras termékből


Sok helyen nem lehet kapni a hatósági áras teje az országban. A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstopos tejből már 70 százalékkal többet adtak el, mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images

Üresen álló tejes raklapokat látni az ország sok boltjában, Budapesten és vidéken egyaránt. Vannak helyek, ahol hiába keresik a hatósági áras, 2,8%-os tartós tejet a vásárlók. Igaz ez a kisebb boltokra és a nagyobb láncokra egyaránt.

Pedig amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8%-os UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly – hangzott el az RTL Híradóban.

Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait. Azaz a drágább tejekből jóval kevesebb fogy. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8%-os artós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8%-os tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük