Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Betiltják a gázkazánokat, meg is van a végső dátum: milliókba fájhat az átállás a magyaroknak


Megszavazta az Európai Parlament a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok használatának tilalmára vonatkozó törvényjavaslatot. A döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, az ilyen berendezések felelnek az európai üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért. Azonban néhány évig még maradhatnak a kazánok.

Megvan, mikorra vezetné ki teljesen a kazánok használatát az EU

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament (EP) lényegében már decemberben megegyezett az épületek energiagazdálkodását érintő újabb szabályozásokról. Azonban azokat az utóbbi képviselői csak az előző héten szavazták meg – derült ki az EP közleményéből.

A módosítások célja, hogy az EU-ban az újonnan épült és felújított épületek szigorúbb energiahatékonysági előírásoknak feleljenek meg. Az Unió arra törekszik, hogy 2030-ra jelentősen csökkenjen az uniós épületállomány üvegházhatású-gázkibocsátása és energiafogyasztása, illetve 2050-re egyáltalán ne terheljék a környezetet az épületek. Emiatt ösztönzik a tagállamokat a régebbi építmények felújítására is.

A képviselők most megszavazták, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe belefoglalnak egy ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos megszüntetéséhez 2040-ig. Az ide vonatkozó egyik intézkedés, hogy 2025-től a tagállamok nem nyújthatnak támogatást fosszilis tüzelőanyaggal működő önálló kazánok telepítéséhez. Azonban ezen tilalom nem vonatkozik a hibrid fűtési rendszerekre, amelyek a kazánt például naphőenergia-berendezéssel vagy hőszivattyúval kombinálják.

A rendelkezések alól kivételt jelentenek a mezőgazdasági, a műemlékvédelmi, valamint a különleges építészeti vagy történeti értékük miatt hivatalosan védett épületek.

A döntést meglehetősen gyors változást hozhat a magyar háztartásokba is

Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője a megállapodással kapcsolatban korábban elmondta, nagy kihívást fog jelenteni az európaiaknak, hogy megfeleljenek az új szabályozásnak. Azonban hangsúlyozta, csak a későbbi részletszabályokból és a különböző ütemtervekből fog kiderülni, a gyakorlatban ez pontosan mit jelent az egyes tagországokban.

Úgy látja, számos uniós ország, köztük Magyarország sem lesz képes a változást önerőből finanszírozni. Csakis az EU támogatásával valósítható meg az átállás. Azonban egyelőre nem lehet tudni, milyen források állnak majd a tagállamok rendelkezésére.

Ez majd a részletszabályokból fog kiderülni, ahogyan az is, hogy konkrétan Magyarország energiapolitikáját, energiastratégiáját hogyan befolyásolja ez az új döntés

– nyilatkozta Hortay Olivér decemberben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük