Közzétette - Kategória - Kisvárda, Regionális hírek, Rétköz hírei, Vásárosnamény hírei

Besisek a Belügyminisztériumban


Bessenyei György Gimnázium
Kisvárda – A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tanulói részt vehettek október 29-én a Jad Vasem Intézet „A Világ Igaza” kitüntetés és Magyarország Bátorságért Érdemjel átadási ünnepségén, Budapesten a Belügyminisztérium márványaulájában.Az ünnepség en Ilan Mor Izrael Állam nagykövete illetve dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere köszöntötték a megjelenteket, majd a posztumusz díjak ünnepélyes átadására került sor.

2015-ben hét kitüntetést adományozott Izrael állam az embermentőknek. Ezt a kitüntetést azok a nem zsidó emberek kapják meg, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium ebben a tanévben csatlakozott a Zachor Alapítvány és a MAZSIKE által meghirdetett „Üres padok” országos projekthez. A helyi kutatás koordinátora, Tari Istvánné tanárnő, Néző István helytörténésszel és egy tucat elkötelezett diákkal együttműködve azt a célt tűzték ki, hogy összeállítják azoknak a zsidó diákoknak a névsorát, akik származásuk miatt nem fejezhették be tanulmányaikat Kisvárdán a holokauszt idején. E projekt révén kaptunk meghívást az ünnepségre, ahol igazán nagy megtiszteltetésben volt részünk, mikor Ilan Mor személyesen is köszöntött bennünket.
Az esemény méltósága és a hely különleges szépsége mély nyomokat hagytak bennünk.

– Paál Zoltán –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük