Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vezér cikkek

Beregi tározó – Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Beregben


Gyakorlat Tivadaron

Fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI

Bereg – A tavaly elkészült és átadott Beregi-vésztározónál tartottak vízkár-elhárítási gyakorlatot.

A megyei védelmi bizottság ülésével kezdődött az a vízkár-elhárítási gyakorlat, melynek csütörtökön volt a zárónapja Tivadar térségében.

A 2001-es rendkívüli árvízi helyzetet okozó hidromete­orológiai szituációt feltételezve kezdték meg június 7-én a négynapos árvízvédelmi gyakorlatot a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A gyakorlat során üzembe helyezték a Beregi árvízcsúcs-csökkentő tározót.

Kihelyezett ülést tartott csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság Tivadarban, ahol a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szervezésében négy napos árvízvédelmi gyakorlatot tartottak. A bizottsági ülésen egy árvízi helyzetre intézkedtek az együttműködő és társszervezetek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az informatikai eszközök segítségével a felderítést mutatta be, valamint a mobilgát rendszerét is megismertette a résztvevőkkel.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a 2001-es rendkívüli árvízi helyzetet okozó hidrometeorológiai szituációt alapul véve kezdte meg június 7-én a négynapos gyakorlatot a beregi térségben.

Ennek kapcsán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse, a védelmi bizottság katasztrófavédelmi munkacsoportja és a vízügyi igazgatóság közös feladatokat hajtott végre, emelte ki csütörtökön a Megyei Védelmi Bizottság kihelyezett ülésén Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató. A katasztrófavédelmi elnökhelyettes ismertette a feltételezett helyzetben, azaz a beregi árapasztó tározó körül az esetlegesen elzárt települések kitelepítési és a befogadási feladatait, az állattartó telepekre kidolgozott intézkedéseket, valamint a védekezés három fő pillérét. Ezek pedig a vízügyi igazgatóság szaktudása, a katasztrófavédelem koordinációs operatív terve, valamint a logisztikai háttere. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: az informatikai és technikai fejlesztéseknek köszönhetően hamarabb megállapítható az elöntött és veszélyeztetett területek nagysága, amit légi felderítés és lakosságszámmal ellátott digitális térképek is segítenek.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az elmúlt időszak árvízvédelmi fejlesztéseiről beszélt. A vízügyi szakember elmondta, hogy tavaly ősszel befejeződött az 58 millió köbméter víz befogadására alkalmas beregi árapasztó tározó építése, valamint 55 kilométer új töltés került az igazgatóság kezelésébe, továbbá 27 új árvízvédelmi zsilip, 38 új belvízvédelmi műtárgy és 41 kilométer új vízelvezető csatorna is épült.

A Megyei Védelmi Bizottság a gyakorlati helyszíneken győződhetett meg a katasztrófavédelmi, a vízügyi és a rendőrségi állomány felkészültségéről.

A bejáráson a beregi árapasztó tározót, a vízbeeresztő műtárgyak működését, a zsilipek zárását, a mobilszivattyúk telepítését, valamint a közúti kereszteződéseknél a kulisszanyílások zárását is megtekinthették a résztvevők.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bemutatta a kárhelyszínről a mobil vezetési pontba közvetített élő képet, amely a felderítést segíti, valamint a mobilgát használatát is, amelyet Tóth Sándor tű. alezredes ismertetett. A gyakorlati bemutatás közben elmondta: a vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is. Rendkívül gyorsan bevethető, telepítéséhez kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon.

A gyakorlat kiértékelésén részt vett Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő is, aki elmondta:

a 2001-es árvízi védekezés tapasztalatait az azóta eltelt időszakban más események kapcsán is kamatoztatni tudta az állomány, fontos, hogy a Felső-Tisza mentén rendelkezésre álljanak az erők, eszközök, hiszen a folyó, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízgyűjtő szakaszán néhány óra alatt kialakulhat az árvíz, így azonnal cselekedni kell. Ezért nem véletlen, hogy a megyei igazgatóságról is a dunai, a zalai, vagy éppen a borsodi árvizeknél a szabolcsi állományból vettek részt többen az operatív törzs munkájában.

A dandártábornok megfelelőre értékelte a csütörtöki közös gyakorlatot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük