Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Benzinkútháború bontakozik ki Magyarországon – A kis benzinkutak perlik Strasbourgban az árstop miatt az államot


A kis benzinkutak, amelyeket lehetetlen helyzetbe hoz a benzinárstop, hiszen miközben értékesítési áraikat korlátozták, rájuk nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ezért villanyszámlájuk például elszállt, perre mennek az állammal szemben. A meghosszabbított árstop miatt tömegével zárhatnak be a kisebb, többségében családi vállalkozásként működő benzinkutak, amelyek lassan fél éve veszteségesen működnek. Közülük ötven már biztos beperli az államot, eddig ennyien csatlakoztak a csoportos perhez – írja a Szabad Európa.

KUMMER JÁNOS / 24.HU

„Megérkezett a múlt havi villanyszámla. A korábbi 210 ezer forint helyett 465 ezret kell befizetnem, miközben a kút nem termel nyereséget” – mondta a Szabad Európának egy Heves megyei benzinkutas. A családi vállalkozó elmondta, hogy cégként rájuk nem vonatkoznak a rezsiszabályok, ő kénytelen a piaci árat fizetni az áramért, ami több mint a duplájára emelkedett.

Elmondása szerint elfogytak a tartalékaik, már jó ideje tíz litereznek, vagyis egy autóba legfeljebb tíz litert lehet tankolni. „Az autósok emiatt hőbörögnek, kimegyek és leállítom őket, aztán bejön a boltba, és azért panaszkodik, hogy milyen drága. Nagyon elegem van már ebből az egészből” – tette hozzá, miután kénytelen volt emelni az árakat a shopban az említett költségnövekedés miatt.

Szerinte nem sokat segít a kormány által biztosított pályázat, amely alapján a tavalyi három hónapos forgalmukra literenként bruttó húsz forintot fizet az állam egyfajta kompenzációként. „Eleve nem is húsz forint az, mert azóta a nagykereskedő bevezette a fuvardíjat. Eddig ingyen hozta az üzemanyagot, most öt forintot kell fizetnem literjéért.”

A pályázat is igen körülményes, sok a papírmunka. El kell menni a bankba, az adóhivatalhoz, rengeteg igazolást kell beszerezni, meghatalmazásokat írni. „Abba is belekötöttek, hogy kft.-t írtunk, és nem korlátolt felelősségű társaságot, visszadobták a pályázatot.”

A portál riportjából kiderül, hogy nem jelent valódi segítséget, hogy a kormány nekik literenként bruttó húsz forint kompenzációt fizet, a benzinturizmus sem állt le.

Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

– mondta Karsai Dániel ügyvéd. A benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ami sérti a jogos várományukat, tulajdonjogukat.

Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket.

A strasbourgi ítélkezési gyakorlat szerint tulajdonjogot sért az olyan tagállami intézkedés, amely a piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, átirányítja versenytársakhoz.

A perre készülő kutak szerint sértheti jogsértő az intézkedésnek az a része is, amely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, szünetelés esetén pedig versenytársaik veszik át az üzemeltetést.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint tőzsdén jegyzett termékek árát befagyasztani közgazdasági nonszensz, az árstop ebben a formában fenntarthatatlan, vissza kell térni a piaci árakhoz.

Aki nem tudja megfizetni, annak rászorultsági alapon állami támogatást kell nyújtani

– tette hozzá.