Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bekukkantottak a magyar pénztárcákba, kinek mennyi fizetést kínálnak a valóságban


A szakmai gyakorlat nagyon fontos időszak egy egyetemi hallgató vagy szakképesítését nemsokára megszerző diák életében. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy melyik területen és milyen munkakörben számíthatnak a legmagasabb fizetésre a gyakornoki állást kereső hallgatók.A Munkahelyeink.hu munkavállalói és munkáltatói portál adatai alapján 2023-ban az értékesítés, a pénzügy, az üzemeltetés, a HR és a logisztika területén kínálják a vállalatok a legmagasabb jövedelmeket a gyakornoki állásokra pályázó munkavállalóknak. Ezeken a területeken a fizetett gyakornoki pozíciókban átlagosan nettó 107.000 – 196.000 Ft közötti sávban vannak a fizetések.

„A szakmai gyakorlat felbecsülhetetlen értékű lépcsőfokká vált a felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók és a fiatal szakemberek életében. Ezek a lehetőségek szakmai tapasztalatot, gyakorlati tudást és képességfejlesztést ígérnek, valamint lehetőséget nyújtanak az adott iparági működés megismerésére. Ez utóbbi kiemelten fontos azoknak, akik még bizonytalanok, milyen karriert szeretnének építeni, hiszen a néhány hetes, vagy hónapos gyakornoki állás épp arra való, hogy kiderüljön, az adott ágazatban, részterületen, szervezeti kultúrában az ember el tudja-e képzelni a jövőjét” – mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

Izgalmas gyakornoki program, meghirdetett gyakornoki állás a legtöbb szektorban szép számmal akad, ezért a legmagasabb fizetések mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy jövedelem szempontjából mely területek tartogatják a legígéretesebb karrierlehetőségeket.

Ha valaki gyakornoki helyet keres, létfontosságú, hogy mérlegelje az adott cégen belüli, jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeket. Javasoljuk, hogy olyan vállalatokat keressenek a munkavállók, akik prioritásként kezelik a tehetséggondozást, és a toborzás során előnyben részesítik a jól teljesítő gyakornokokat. Az erős mentorprogramok, a leendő kollégák kinevelése iránt elkötelezett vállalatoknál teljesített hetek, hónapok nagyon nagy előnyt jelenthetnek az első „igazi” állás elnyerésében – teszi hozzá Costin Tudor.

A Munkahelyeink.hu platform kiemelten támogatja a friss diplomások és a kezdő munkavállalók munkaerőpiaci elhelyezkedését és számos értékes tartalmat kínál számukra a szakmai fejlődéshez, többek között díjmentes hozzáférést biztosít a legfrissebb önéletrajz sablonok használatához, vagy a potenciális munkáltatók értékeléséhez. Ez utóbbi információk felbecsülhetetlen értékűek a megfelelő gyakornoki állás kiválasztásában, mivel lehetőséget kínálnak a pályázó számára, hogy valódi, hasznos munkát végezhessen, beleláthasson a folyamatokba, vagy akár a döntéshozatal menetébe is. Ha már a gyakornoki állás jelenlegi, vagy korábbi munkavállalók általi értékeléseit áttekintve az az érzése az embernek, hogy a fénymásolás, adatrögzítés, kávéfőzésnél nem számíthat nagyobb kihívásra, inkább érdemes tovább keresni. Ugyancsak fontos szempont, hogy az adott munkakörben hosszútávon milyen jövőbeni fizetéssekkel lehet számolni, ezért az alábbi táblázatban megtekinthető a Munkahelyeink.hu adatbázisában szereplő tíz legjobban fizető munkakör.

 Munkakör  Átlagfizetés (nettó)
 1.  Menedzsment  461.000 Ft
 2.  IT  359.000 Ft
 3.  Kutatás-fejlesztés  339.000 Ft
 4.  Marketing  289.000 Ft
 5.  HR  289.000 Ft
 6.  Termelés  271.000 Ft
 7.  Beszerzés  268.000 Ft
 8.  Könyvvitel/Pénzügy  267.000 Ft
 9.  Ügyfélszolgálati sozlgáltatás  247.000 Ft
 10.  Adminisztráció/Üzemeltetés  232.000 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük