Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Új részletek a kárpátaljai rakétatámadásról – Reagált a magyar kormány


A háború kezdete óta most először érte rakétatámadás Kárpátalját. A volóci vasútállomás melletti villanytelepet érte a keddi légicsapás – közölték kárpátaljai portálok. A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás tájékoztatása szerint a kedd esti rakétatámadás egy villanytelepet ért a volóci vasútállomás közelében, a magyar határtól 60 kilométerre. A robbanás következtében tűz keletkezett.

A hivatalos közlemény szerint a robbanás erejétől mintegy 500 méteres sugarú körben törtek ki ablakok. A rakéta repeszei több parkoló autót is megrongáltak. Sérültek nem tudni – írta a Kárpáti Igaz Szó.

Megsérült egy gázelosztó-állomás, ettől Volócon 57 háztartás maradt gázszolgáltatás nélkül.

Ez volt az első Kárpátalját ért támadás az ukrajnai háború kitörése óta.

Képünk illusztráció Fotó: Földbe fúródott rakéta a kelet-ukrajnai Dnyipro település közelében lévő Jahidne faluban 2022. április 12-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Sérültekről nincs információ. A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője arra kérte az embereket, hogy ne készítsenek fotókat vagy videófelvételeket a helyszínen, és ne osszák meg azokat.

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Menczer Tamás azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak az ungvári külképviselettel, az ott dolgozó kollégáik azt közölték, a légiriadó kedden néhány perccel 18 óra után kezdődött, és két órán át tartott. A jelenlegi információk szerint a támadásban nem sérült meg senki – fűzte hozzá.

“Azt fontos még megjegyezni, ez a támadás is igazolja, hogy jó döntést hoztunk, amikor arról döntöttünk, hogy nem szállítunk fegyvereket a háborúba” – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a katonai szállítmányok – amint átlépnék a magyar-ukrán határt – szintén orosz támadás célpontjává válhatnának.

Kérdésre kitért arra is, még zajlik az uniós szankciós csomag összeállítása, de a magyar álláspont világos: a földgáz és a kőolaj importjának szankcionálását a kormány nem tudja támogatni, mert a háború árát nem fizettethetik meg a magyar emberekkel.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, a kőolaj-felhasználás 65 százaléka orosz olaj, ami naponta 20 ezer tonna kőolaj vásárlását jelenti. Ennek a pótlása – Menczer Tamás szerint – egész egyszerűen lehetetlen egyik napról a másikra. “Az energiahordozók beszerzése ugyanis nem filozófiai kérdés, hanem fizikai kérdés és a valóság kérdése” – emelte ki az államtitkár.

Közölte azt is, a kormány egyetért azzal, hogy az európai energiabeszerzést diverzifikálni kell, Magyarország a házi feladatát elvégezte, de csak onnan lehet gázt és olajt venni, ahol van, és ahonnan el lehet szállítani.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatornán azt mondta, horvát részről nagyon komoly fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy az adriai vezetéken keresztül kaphasson több kőolajat Magyarország, és a magyar finomítói technológiát is át kellene állítani egy más típusú kőolajra, amihez szintén évek kellenének, és több százmillió dollárnyi beruházásra lenne szükség.

(MTI)