Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bekeményítenek: drasztikusan szigorítanak, itt vannak az új magyar szabályok

Aki megszegi a karanténszabályokat, az akár az eddigi legnagyobb bírság háromszorosára is büntethető lesz.

Fotó: Getty Images

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét – olvasható a hivatalos koronavírus-információkat közlő oldal tájékoztatójában. Mint írják, a képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely járványügyi változtatási javaslatait.

Külföldről érkezőknek automatikussá vált
A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta – külföldről történő beutazás miatt, pozitív teszt miatt, fertőzött kontaktjaként – elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt. Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Ekkora lehet a bírság
Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.