Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a nyolcórás munkaidő és nem lesz inflációkövető bérezés az egészségügyben


A Belügyminisztériumban egyeztetett egymással az egészségügyi ágazatért felelős felsővezetés és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – írja a Napi.hu. A tárgyalást a MOK elnöksége kezdeményezte. A találkozón többek között részt vett Pintér Sándor miniszter és Kincses Gyula kamarai elnök is.

Fotó: ezalenyeg.hu

A tárgyalás során ezekvoltak a fő témák:

  • hálapénz bűncselekmények

A beszámoló szerint a miniszter többször kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére. Legutóbb egy hete rúgták ki a szolnoki Hetényi Géza Kórház egyik orvosát, aki 37 millió forintot tehetett zsebre. Pintér az általános orvosi etika helyzetét nevezte meg a köz- és magánellátás szigorú elválasztásának egyik okaként.

  • praxisok száma

A tárgyaláson elhangzott, hogy az alapellátásban a szakdolgozói bértámogatást nem tervezik megemelni a szakdolgozói béremelésnek megfelelően, azt a praxisfinszírozásból kell kigazdálkodni az alapellátóknak. Kormányzati cél, hogy 2028-ra csak meghatározott létszámot ellátó praxisok maradjanak fenn.

  • Nyolcórás munkaidő

A belügyminiszter szerint a munkaidő mindenki számára 8 óra. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is. A kamara szerint azonban a teljes munkaidőt nem lehet 8 óra rendelési idővel kitölteni, mert egyrészt ilyen munkaterhelés már ellátásbiztonsági kockázat, másrészt az orvosnak a rendelési időn kívül vannak adminisztratív feladatai is.

  • inflációkövető bérezés

Ilyen nem lesz. Pintér Sándor azt mondta: erre nincs lehetőség, úgy gondolja, senki nem részesül infláció követő bérezésben más területeken sem.A kamara ugyanekkor szerette volna megismerni a betegellátás átalakítására vonatkozó belügyminisztériumi terveket, ám Pintér titkosításra és harmadik fél jogaira hivatkozva megtagadta ennek lehetőségét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük