Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentették: minden NATO tagországnak kötelező lesz fegyvert küldeni Ukrajnába, reagált a honvédelmi miniszter


A NATO-főtitkár szerint Ukrajna önkéntes támogatása nem hozza el a kívánt eredményt, így az észak-atlanti szövetségben kötelezővé teszik a fegyverszállításokat. Jens Stoltenberg szerint Ukrajnát addig kell segíteni, ameddig meg nem nyeri a háborút. Magyarország mentességet kap a kötelezettség alól.

Minden NATO-tagországnak kötelező lesz fegyvert küldenie Ukrajnába – ezt az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte Brüsszelben.

Láttuk, hogy az Egyesült Államok hat hónapot töltött azzal, hogy megállapodjon az Ukrajnának nyújtott további segítségről. Azt is látjuk, hogy a szövetségesek által tett ígéretek egy részét nem tartották be. Az önkéntességet kötelezettséggé kell alakítani hogy, az ellátás megbízhatóbbá és nagyobb léptékűvé váljon

– közölte a Jens Stoltenberg.

A kötelező fegyverszállítást a NATO Szövetséges Erők Európai főparancsnoka, Christopher Cavoli koordinálja – írta meg a Meduza.

Stoltenberg hozzátette, hogy a NATO-tagok évente 40 milliárd euró katonai támogatással látják el Ukrajnát. A főtitkár szerint ezt a szintet fenn kell tartani, ha lehet emelni kell. Hozzátette, hogy ezzel nem lehet leállni, amíg Ukrajna meg nem nyeri a háborút.

A NATO-ban nagyrészt egyetértés van Ukrajna támogatásának ügyében, ezen a téren egyedül Magyarország nem ért egyet a többségi véleménnyel. Jen Stoltenberg június 12-én Budapestre utazott, hogy tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel a közös kötelezettségvállalásokról. Végül megállapodtak abban, hogy Magyarország mentességet kap a fegyverküldés kötelezettsége alól, így pedig nem blokkolja a NATO-s döntéshozatalt.

Orbán Viktor is bejelentette, hogy megszületett a megállapodás, ami szerint Magyarországnak nem kell részt vennie a területén kívül katonai akcióban, nem kell katonát, fegyvert vagy pénzt küldenie Ukrajnába.

Honvédelmi miniszter: Magyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába

Magyarország sem katonát, sem fegyvert, sem pénzt nem ad a NATO ukrajnai missziójába, azonban nem is blokkolja azt – erősítette meg a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött csütörtöki videójában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NATO honvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára indulása előtt a repülőtérről bejelentkezve azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai megállapodása értelmében Magyarország kimarad az Ukrajna támogatására tervezett koordinációs NATO misszióból, hiszen garanciát kapott a NATO főtitkárától arra, hogy ebben nem kell részt vennie, amit Orbán a békepárti kampánya fényében nagy eredménynek könyvelt el.

Orbán szerdán bejelentette, hogy Magyarország nem blokkol olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a szerinte ésszerű döntésektől, de a többi tagállam szorgalmazza.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte, hogy a többi szövetséges számára lehetővé teszi, hogy „elhatározásukat végrehajtsák”.

Magyarország a NATO elkötelezett, lojális és megbízható szövetségese, „Ukrajnába azonban nem megyünk – hangsúlyozta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzáfűzte, hogy a kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, és Brüsszelben is azokat az elveket fogja képviselni, hogy „Magyarország kimarad, de jó szövetséges”.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük