Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentette a kormány: visszamenőleges béremelést kapnak a katonák


Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/MH/Fehértói Mihály)

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében Szalay-Bobrovniczky Kristófot idézve azt írta: az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám következtében a magyar katonákra továbbra is fokozott mértékben hárulnak Magyarország és a magyar emberek megvédésének feladatai.

Hozzátette, 2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését.

A miniszter tájékoztatása szerint 2024-ben átlagosan 11 százalékos emelésre számíthatnak a honvédek.

Emlékeztetett: a kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelés első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állománynál átlagosan 11 százalékos, a tiszteknél átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg – mondta a közlemény szerint a miniszter.

A jogalkotási feladatok végrehajtását követően hatályba lépett a rendelet, amely 2024. január 1-jéig visszamenőleg garantálja az emelt összegű illetménykülönbözetek kifizetését. Ez azt jelenti, hogy az illetményemelés januárra eső összegét visszamenőleg, a februári illetményükkel egyidejűleg, március első napjaiban kapják meg a katonák – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük