Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Napi gyors: a nap legfontosabb hírei egy helyen

Bejelentette a kormány: jön a közmunka 2.0, a munkaerő-tartalék aktivizálására


A gazdaságfejlesztési miniszter tovább akarja növelni a foglalkoztatást, ehhez a kormány célzott programot dolgoz ki. Munkaerő-tartalék van még, de már jóval kisebb, mint tíz éve, és jelentős részben olyan emberek alkotják, akiket már nagyon nehéz aktivizálni. Az biztos, hogy az eredeti közmunka ebből a szempontból kudarc. A HVG szerint már van ilyen program, úgy hívják: közmunka.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Célzott programot dolgoz ki a kormány arra, hogy növelje a foglalkoztatást, közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP parlamenti Gazdasági Kabinetének ülésén. Így fogalmazott: „A gazdaság visszapattanásához arra van szükség, hogy a munkaerő-tartalék kihasználásával tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így

a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni.

HVG szerint a tárca közleményéből kiindulva a miniszter nem fejtette ki, pontosan milyen programra gondol, ám van jelenleg egy olyan célzott program, amelynek célja a munkaerő-tartalék aktivizálása, úgy hívják: közmunka.

A lap szerint „remélhetőleg annál többre [gondol Nagy Márton], hogy a kormány a magas munkanélküliségű településekről buszokkal kívánja az akkugyárakhoz hordani a dolgozókat”. A lap arra emlékeztet, hogy a korábban létező közmunka-program „kudarc” volt, mivel „egy széles társadalmi réteget nem volt képes visszavezetni a munkaerőpiacra”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük