Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bejelentette a jegybank – Új, különleges forintérmét bocsát ki


Richter Gedeon születésének 150. évfordulójára különleges emlékérmét bocsát ki pénteken a jegybank.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTi / MTI

Pénteken folytatódik a Magyar Nemzeti Bank idei emlékérme-kibocsátási programja:  A magyar gyógyszeripar megteremtésében főszerepet játszó Richter Gedeon születésének 150. évfordulójának tiszteletére egy különleges, rombusz alakú, 2 ezer forintos érme jelenik meg. A réz és nikkel ötvözetéből készült, 14 grammos érmét Kereszthury Gábor tervezte. A tükörfényes verzióból 23 ezer darab készül, a selyemfényesből pedig 7 ezer, azaz összesen 30 ezer érme kerül a piacra.

Amit az emlékérmékről tudni kell

Az MNB minden évben számos emlékérmét bocsát ki, ezek törvényes fizetőeszköznek számítanak, de nem valók arra, hogy bárki fizessen velük akár egy boltban vagy éppen kávézóban. Az emlékérmék ugyanis – az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett – pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi pénzforgalomban.

Tehát kerülni kell az emlékérmékkel való fizetést, mert zavarja a normál pénzforgalmat. Például egy rombusz alakú 2 ezer forintosról jó eséllyel nem minden kasszás fogja tudni mondjuk egy élelmiszerboltban, hogy az tényleg törvényes fizetőeszköznek számít.

Aki pedig esetleg megválna az emlékérméjétől, bármikor eladhatja. Akár meghirdetheti az interneten, de a jegybank is kötelezettséget vállal arra, hogy az általa kibocsátott érméket névértéken visszavásárolja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.