Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentést tett a Magyar Közút: Vége a télnek, országszerte indul a kátyúzás


Vége a naptári télnek, itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy megkezdődnek a melegebb időben esedékes munkálatok az utakon. A Magyar Közút bejelentette, hogy március 16-ától véget ért náluk a téli üzem, ezért átállnak utak felújítására.

Forrás: Magyar Közút

Március 31-ig még azért készenlétben tartanak pár olyan járművet, amivel adott esetben síkosságmentesíteni lehet, de közben bepöffentik a melegaszfalt keverő telepeket is. Elsősorban a járművekre veszélyes kátyúkat javítják, de foglalkozni fognak kaszálással, szalagkorlátok javításával és sok egyéb karbantartási munkával is.

A Magyar Közút teljes közleménye alább olvasható:

Véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál, indulnak a lokális burkolatjavítások

A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába.

A 125 napos téli üzem során a Közút szakemberei 98 napon végeztek síkosságmentesítést, 42 napon pedig hóeltakarítást. Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat összesítése alapján 1901 óta a 2022-23-as téli időszak volt a második legenyhébb téli szezon, a hajnali, reggeli fagyok miatt országosan így is több mint 48 ezer tonna sót, több mint 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot és 117 tonna érdesítőanyagot juttattak ki a 31 ezer kilométernyi országos közúthálózatra. Az enyhe tél miatt viszont az átlagosnál több növényzetgondozási munkát végezhettek a szakemberek a vegetációs időszakon kívül. A rendelkezésére álló kapacitásokkal folyamatosan, ütemezetten végezték továbbá a hidegaszfaltos javítási munkákat is, melyeket tavasztól, a melegaszfaltkeverő telepek újranyitását követően már a tartósabb beavatkozások váltanak fel.

Mától a lokális burkolatfelújítások és a forgalomra veszélyes kátyúk megszüntetésén túl a szakemberek kaszálást, növényzetgondozást, szemétszedést és jelzőtáblák, védőkerítések, vezetőoszlopok, szalagkorlátok kihelyezését, bevonását, tisztítását, valamint jelzőlámpák karbantartását végzik.

Mivel országosan folyamatosan dolgoznak a továbbiakban is a közútkezelő szakemberei, ezért a közlekedőknek továbbra is érdemes lesz még utazásuk előtt tájékozódni az aktuális korlátozásokról, forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon. A Magyar Közút továbbá arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a munkaterületek térségében és vigyázzanak az utakon dolgozó mérnökségi szakemberekre.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük