Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentést tett a kormány – Újítás jön: itt ellenőrizheti, hogy a munkáltatója befizeti ön után a járulékot


Új funkcióval, a társadalombiztosítási (tb-) jogviszony ellenőrizhetőségével bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás – jelentette be a kormányszóvivő Budapesten.Szentkirályi Alexandra elmondta, a „tb-lámpa” menüpont a taj-szám érvényességéről és az egészségbiztosítási jogviszony státuszáról ad információt.

FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A FUNKCIÓ NAPONTA FRISSÜL, ÍGY MINDENKI NAPRAKÉSZEN ELLENŐRIZHETI, HOGY RENDEZETT-E AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSHOZ SZÜKSÉGES JOGVISZONYA VAGY SEM

– tette hozzá. Ismertetése szerint a „tb-lámpa” menüpont alatt több színkategória működik. A zöld lámpa esetében a felhasználónak érvényes a taj-száma és rendezett a jogviszonya, piros lámpa esetében a taj-szám érvényes, azonban a jogviszony rendezetlen, bár a közfinanszírozott egészségügyi ellátás igénybe vehető.

A kék lámpa azon felhasználók esetében jelenik meg, akik külföldön biztosítottak, más országban fizetnek járulékot, a barna lámpa azt jelenti, hogy a taj-szám érvénytelen, a sárga lámpa esetében a taj-szám érvényes, de az egészségügyi ellátások csak korlátozottan vehetők igénybe – sorolta.

A kormányszóvivő szerintFONTOS EZT ELLENŐRIZNI, HISZEN ÍGY MINDENKI BIZTONSÁGBAN TUDHATJA MAGÁT PÉLDÁUL AFELŐL, HOGY MUNKÁLTATÓJA BEFIZETI-E UTÁNA A JÁRULÉKOT.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően az EgészségAblak alkalmazásban már hét menüpont érhető el, amelyek segítségével mindenki naprakészen, a telefonja segítségével kezelheti, láthatja egészségügyi adatait.A hatodik funkció életbe lépését december elején jelentette be az államtitkár.
AZ ALKALMAZÁSBAN ELÉRHETŐ AZ ÖSSZES EGÉSZSÉGÜGYI DOKUMENTUM, A FELÍRT ÉS KIADOTT RECEPTEK, A HÁZIORVOS NEVE, ELÉRHETŐSÉGE, RENDELÉSI IDEJE, A KORONAVÍRUS-OLTÁSI IGAZOLVÁNY, ÉS AZ ALKALMAZÁSBÓL A NAP HUSZONNÉGY ÓRÁJÁBAN KÖZVETLENÜL HÍVHATÓ AZ EGÉSZSÉGVONAL IS

– ismertette.

FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Hozzátette: a nemrégiben bevezetett funkciónak köszönhetően a családtagok – például gyerekek, idősebb szülők – dokumentumai is elérhetővé váltak meghatalmazás esetén, valamint lehetőség nyílt arra is, hogy a járóbeteg-szakrendelőkben előjegyzett, elektronikus rendszerbe felvezetett időpontokat is megtekinthessék.

Utóbbival kapcsolatban Rétvári Bence elmondta, az alkalmazásban ez az időpont le is mondható, ésA TERVEK SZERINT MÉG EBBEN AZ ÉVBEN LEHETŐSÉG NYÍLIK ARRA IS, HOGY AZ APPLIKÁCIÓN KERESZTÜL LEHESSEN A SZAKRENDELŐKBE IDŐPONTOT FOGLALNI.Az ingyenes alkalmazást eddig 2,6 millióan töltötték le, az elmúlt harminc nap adatai szerint 250 ezren jelentkeztek be és 1,7 millió egészségügyi dokumentumot néztek meg. Az e-recept funkciót indulása óta 720 ezren használták – mondta Rétvári Bence.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük