Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bejelentést tett a kormány: Nem kell aggódni, Magyarország felkészült a fűtési szezonra


Az ország felkészült a téli fűtési időszakra, a gáztárolók töltöttsége alapján biztosítottak a gazdaság és a háztartások működtetéséhez szükséges energiahordozók – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára szombaton.

Fotó:
Draskovics Ádám
| Forrás:
Népszava

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. “Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt fizetnek szankciós árat az energiáért” – idézte az államtitkárt a Technológiai és Ipari Minisztérium. A magyar kormány a kezdetektől ellenezte ezeket a szankciókat, melyekről most már tisztán látszik, hogy több kárt okoztak Európának mint Oroszországnak – fogalmazott a közlemény szerint Steiner Attila.

Kiemelték, a kormány a rezsicsökkentéssel, a  tűzifa-programmal, a barnaszén-programmal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. A rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig 6 százalék.

A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig, amely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. Ezzel mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig – írták. Az MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek közel négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt, ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott – írja az MTI a minisztérium közleménye alapján.

Beszámoltak arról is, hogy a gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük