Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentést tett a kormány, nagy erőkkel keresik Farkas Bertalan utódját


Szijjártó Péter a közösségi oldalán jelentette be szombat délelőtt, hogy négyre szűkült azon magyar űrhajósjelöltek száma. A kiválasztott 2024 végén vagy 2025 elején harmincnapos kutatási misszión vehet majd részt a Nemzetközi Űrállomáson.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán megosztott videóban úgy fogalmazott, hogy több ezer érdeklődő jelentkezett a kormányzat által meghirdetett űrstratégiai programra, aminek a célja, hogy ismét magyar űrhajós juthasson a világűrbe. Végül 240 ember adta be a pályázatát.

A válogatási procedúrát követően csak nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület előző nap leszűkítette a listát négy főre – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter közölte, hogy a következő évben az érintettek további képzéseken és teszteken fognak átesni annak érdekében, hogy a folyamat végén teljességgel megalapozott döntés születhessen – írja a 24.hu.

Mindenesetre az elkövetkezendő nagyjából egy esztendő ennek a négy űrhajósjelöltnek kifejezetten izgalmas lesz, és mi is izgalommal várjuk, hogy ki az, aki közülük végül a legjobb lesz

– hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: az űripar a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lesz és ebből Magyarországi is ki kívánja venni a részét, ezért is hirdették meg a magyar űrstratégia keretében az újabb nemzeti kutatóűrhajós programot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük