Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentést tett a kormány: 180 ezres albérlet-támogatást igényelhetnek a magyar fiatalok


Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor az M1 csatorna kedd reggeli adásában az MTI tudósítása szerint.

Fotó: Facebook

Az államtitkár azt is közölte, Magyarországon az aktivitási ráta az EU első harmadában van, de ez az arányszám a 30 alatti, illetve az 55 év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb. Hozzátette, ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra.

Mint kiderült, az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra – bértámogatás, albérleti- és útiköltség-hozzájárulás – épül. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát vállalja át a munkáltatótól. Azt is mondta az államtitkár, hogy amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak.

Az MTI idézi, hogy Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is elmondta, a program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel. A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60–70 ezren bértámogatásban és 25–30 ezren képzésben részesülhetnek. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a mintegy 23 500 regisztrált 25 év alatti álláskereső fiatal minél hamarabb munkaerőpiaci tapasztalatot szerezhessen.
Hozzátette: a regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezen felül a passzív inaktívak száma eléri a 60 ezret, és a kormány ezen csoport munkaerőpiaci bevonását is támogatni kívánja. A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló támogatás indul a 30 év felettieket célozva.
Az Ifjúsági Garancia Plusz program részletei a www.munka.hu weboldalon lesznek érhetőek. AZ oldalt megnézve azt láttuk, hogy volt korábban Ifjúsági Garancia Program is, de azt tavaly szeptemberben felfüggesztették.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük