Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Beismerte a Mol: tényleg gond van a magyar üzemanyagellátással


A kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. Ezt követően a Mol is megerősítette, hogy valóban sérül Magyarország ellátásbiztonsága.

Fotó: index.hu

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. A 24.hu-val ezután a Mol is közölte, hogy valóban sérül Magyarország ellátásbiztonsága, aminek három oka van. A MOL közleménye szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolaj szállítás. Az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcs időszakon kívül, csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt, az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról:

novemberben a MOL szolgálta ki a piac 85 százalékát.

A MOL igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.

A helyzetet fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget. Kiemelték, hogy ennek tetejébe érkeznek még az európai szankciók is, melyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni. Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe

– vonták le végül a következtetést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük