Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Eddig se volt olcsó, de idén még drágább lesz az ünnepi menü legfőbb eleme, a húsvéti sonka


Bár már tavaly se volt olcsó, idén még vastagabb pénztárca kell ahhoz, hogy a húsvéti asztalra a kalács mellé sonka is kerüljön.

Mennyi lesz? A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a piaci logika alapján várhatóan a következő hetekben és hónapokban emelkedni fog a sertéshús ára, a sertéscombé például az elmúlt négy évben jelentős mértékben, harminc százalék körül nőtt. A házi füstölt sonka kilóját már most is 4500 – 5600 forint között árulják – írja a Teol.hu.

Miért? A sertéshús áremelkedése mögött több tényező is áll, köztük a sertéságazat súlyos problémái és az általános élelmiszer-infláció is. A sertéságazat a két évvel ezelőtti nehéz éve után, amelyben a felvásárlási a terményárak árak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése sem könnyíti meg az iparág helyzetét.

Minden hús ára emelkedik? Nem, a húsvéti sonka ára a sertéscomb drágulása és a feldolgozók költségeinek növekedéséve miatt biztosan. De e nem minden kategóriában történik meg egyenletesen.

A hagyományos, hosszú érlelésű sonkáknál nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek.

A gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár azonban stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük