Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Banki felmérés: kiderült, mire költik a magyarok a felvett kölcsönöket


Felújításra (31%), autóvásárlásra (23%) és tartós fogyasztási cikkre (22%) költik a legtöbben a felvett személyi kölcsön összegét – írja a portfolio.hu a K&H Bank felmérése alapján.

Fotó: nextlevel.hu

Emelkedő pályára kerültek a kamatok a felgyorsuló infláció eredményeként, ennek ellenére a K&H-nál az év első hat hónapjában 13 százalékkal, 2,7 milliárd forinttal nőtt a személyikölcsön-folyósítások összege – közölte a pénzintézet. Az idén a személyi kölcsönt felvevők 31 százaléka felújításra fordította az összeget, szemben a 2021-es 29 és a 2020-as 23 százalékos aránnyal. Az autóvásárlás aránya 23 százalékra csökkent az előző két évre jellemző 30 százalék körüli szintről.

Érdekesség, hogy az építőanyagok, illetve a szakipari munkák drágulása ellenére a felújítási céllal felvett személyi kölcsönök átlagos összege érdemben nem változott az utóbbi években. Ezzel párhuzamosan tavaly még szerény mértékben, a legutóbbi néhány hónapban viszont látványosan csökkent az autóvásárlási céllal személyi kölcsönt igénylők aránya: 2020-ban 32 százalékuk, 2021-ben 29 százalékuk vette fel a kölcsönt autóra, idén 23 százalékuk”  – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. Az autódrágulás szerepet játszhat abban, hogy akik autóvásárlási céllal igényeltek személyi kölcsönt, a múlt évhez képest 3 százalékkal nagyobb összeget, 1,8 millió forint összegű kölcsönt vettek fel. A személyi kölcsön célokat nézve a hitelkiváltás aránya az idén 10 százalékot tett ki, a tartós fogyasztási cikkekre pedig a felvett hitelek 13 százaléka ment el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük