Közzétette - Kategória - Egyéb

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok), Jásd


Szállásajánló: Bakony-Gyöngye Vendégház, (a szállástól 14km autóval).

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 1.jpgA vízben, vadban bővelkedő Gaja-patak völgye ősidők óta kedvező feltételeket teremt az ember megtelepedéséhez. Később, a római korban a provincia egyik útja vezetett erre. A mai település valószínűleg már a 13. században is létezett, de első okleveles említése csak 1488-ból maradt ránk Nána néven.

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma.

A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

Római fürdő (szurdok)

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 3.jpgA vízesés az országos kek_sav.jpeg túra útvonalán található

A Római fürdő jelzett turistaúton közelíthető meg gyalogosan vagy hegyikerékpáron, Jásd vagy Bakonynána irányából. A Gaja-völgyön az országos kek_sav.jpeg jelzés vezet végig.

A falu lejtős főutcáján kell végigmenni az országos kek_sav.jpeg jelzésen, majd balra kanyarodva a Gaja-patak völgyébe, annak bal partján folytassuk utunkat.

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő.jpgBeérünk a hegyek közé, az egyre szűkülő völgybe. Mindkét oldalon sziklákat látunk.

A patak mélyen alattunk halad. Végül egy erdei pihenőhelyre érünk. Itt érdemes letáborozni. Ha továbbmegyünk a patak mentén, halljuk, majd később látjuk is a Római-fürdő vízesését. Ez a Keleti-Bakony legszebb helye.

A patak hatalmas üstöket vájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé. A jobb oldalon barlangjelzést találunk kb. 100 m-re, mely a Savanyú Jóska-barlanghoz vezet. Ez egy 12 m hosszú mészkőbarlang. A pihenőhelytől a patak jobb oldalára áttérve a kek_-_sav.gif jelzésen visszajutunk a faluba. A Gaja szűk völgyének másik oldalán haladunk, majd a műútra rátérve érünk be Bakonynánára.

Tési malom.jpgJásd felől indulva elõbb érdemes megtekinteni a tési fennsík nevezetességeit, a szélmalmokat.

A falu felől a völgyben fölfelé indulva réteken vezet az ösvény. Elhaladunk a hajdani vízimalom épülete mellett, majd a széles völgy beszűkül, az ösvény keresztezi a patakot és az erdőbe fordul. Sziklák meredeznek a völgy minkét oldalán, és a patak vize kitölti a két párhuzamos sziklafal közötti sziklás medret.

Magas vízállás esetén kis tóvá szélesedik a patak, és nem is lehet száraz lábban tovább haladni. Ilyenkor felülről kell megkerülni a Római fürdőt.

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő 2.jpgA szurdokot talán érdemesebb Bakonynána felől megközelíteni, mert a völgy felső szakasza is látványos. Innen indulva rögtön a falu elején indul az ösvény, ahol az autóút keresztezi a patakot.

Elhaladunk a Prém-malom felújított épülete mellett, majd a patak mentén sétálunk lefelé a völgyben. A meder egyre mélyebbre kerül, hamarosan a fák eltakarják a völgytalpban csörgedező patakot.

Érdemes kis kitérőt tenni lefelé, mert odalent a völgyoldalban már eltünedeznek a sziklák és vadregényes sziklaszorosban folyik a Gaja-patak vize.

Megközelítés:

Megközelíthetjük Bakonynána, illetve Jásd felõl is gyalogosan, az Országos kek_sav.jpeg jelzéseit követve. Bakonynána felõl a Gaja folyását követve, Jásd felõl pedig a folyásiránnyal szemben elindulva.

Bakonynána autóval a legegyszerűbben a Várpalota – Tés – Bakonynána, vagy a Zirc – Dudar – Bakonynána útvonalon közelíthető meg.

Szerkesztői ajánlás:

Bár nem szokásunk, de Bakonyszentkirályon a Bakony-Gyöngye vendégházban olyan szállásban, és ellátásban volt részünk, amit teljes szívből ajánlani tudunk mindazon természetjáróknak, akik szeretik a családias, meghitt kis szállásokat. Nagyon kedves család!

 

Geocaching adatokRómai fürdő (GCbnrf)
Szélesség N 47° 16,227′
Hosszúság E 17° 59,516′
Magasság: 293 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=554

 

Geocaching adatokTési szélmalmok (GCTASM)
Szélesség N 47° 15,522′
Hosszúság E 18° 2,119′
Magasság: 473 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3183

 

Geocaching adatokJásdi emlékek (GCMIRO)
Szélesség N 47° 16,460′
Hosszúság E 18° 1,050′
Magasság: 272 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1066

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük