Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bajban vannak a védőnői szolgálatok országszerte: már saját pénzükön vesznek kórházi eszközöket a védőnők


Több védőnő is jelezte a közösségi médiában, hogy hiány van műanyag pohárból, papírból és tintából a nyomtatáshoz. A Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó.

Képünk illusztráció Fotó: válaszonline.hu

Az önkormányzatok helyett tavaly július óta már a megyei kórházak felelnek az ellátásért a védőnői rendelőkben. A szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak – számolt be róla az RTL Híradó. Hozzáteszik, a napokban több védőnő is beszámolt róla a Facebookon erről, a bejegyzéseket Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg.

Az egyik védőnő azt írta, „őket is utolérte a központosítás átka”, elfogytak a tartalékaik.

A kismamáktól azt kérte, hozzanak vizeletmintát a várandósgondozásra, mert nincs pohár. Valamint a szülői kérdőív kitöltésére is megkérte őket, mert nincs papír, és lassan tinta sem a nyomtatóhoz.

Egy másik védődő arról számolt be, hogy nem tudnak WC papírt kitenni. Sokan hozzászóltak a segítségkérő poszthoz, több felajánlás is érkezett a fogytán lévő cikkekre. A bejegyzéseket Kunetz Zsombor megosztása után a legtöbb oldalról törölték. A csatorna szerint nem egyedi esetekről van szó.

Szalainé Pintér Veronika jogi szakokleveles védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője a Híradónak azt nyilatkozta: „A probléma július óta állandó, eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Nagyon érdekes számadat, hogy

július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges”.

A szervezeti vezető úgy véli, nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó. Magyarázata szerint amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

A csatorna kereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot az anyagellátási problémákkal kapcsolatban, ahonnan azt a választ kapta, hogy „az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel, hogy ellenőrizzék és hiány esetén biztosítsák a szükséges eszközöket”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük