Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bajban vannak a kisebb benzinkutak, csökkent a hazai stratégiai gázolajkészlet


Még mindig sok kisbenzinkút van nehéz helyzetben, mert nem kapták meg a nekik járó, augusztusban megígért támogatást. Közben az is kiderült, hogy csökkent a hazai stratégiai gázolajkészlet. A Portfolio szerint mindössze egy-két hétre elegendő gázolaj maradhatott a hazai biztonsági tartalékban. Szakértők szerint azonban pánikra nincs ok, a benzinkutakat ugyanis nem ezekből a készletekből töltik fel – hangzott el az ATV Híradójában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A kormány szeptember végén meghosszabbított az ársapka határidejét, így még december 31-ig hatósági áron lehet tankolni a hazai benzinkutaknál. Ez természetesen a magánszemélyek számára jó hír, azonban a szolgáltatók már nem tartják ennyire szerencsésnek. A MOL elnök-vezérigazgatója a napokban egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a benzinárstop valójában nekik kerül sok pénzbe, nem pedig a kormánynak. Hernádi Zsolt hozzátette, a mérsékelt ár ráadásul még a fogyasztásra is kihat.

Amikor én valamit nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni. Meg lehet nézni, hogyan alakult a fogyasztás Magyarországon üzemanyagban, és hogyan alakult azokban az országokban, ahol a magas árat kellett kifizetni az üzemanyagért, és ott bizony elkezdett csökkenni

– mondta az elnök-vezérigazgató. Közben a Portfolio arról ír, hogy a hazai tartalékban már csak egy-két hétre elegendő gázolaj maradhatott. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Híradójának úgy fogalmazott, hogy pánikra nincs ok, hiszen a töltőállomásokat nem ezekből a készletekből töltik fel. A kis benzinkutak helyzete jelenleg a nagyobb probléma.

A támogatás augusztus 19-én nyílt meg a kis benzinkutak számára, de még most is csak a kutak nagyjából 40 százalékának került folyósításra a megigényelt támogatási összeg

– hangsúlyozta Bujdos Eszter, majd arról is beszélt, hogy az OMV-nél például előfordulnak készlethiányos kutak, de ez a helyzet megoldódhat, mivel a schwechati finomító hamarosan teljes kapacitással fog működni.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Híradó stábjának kérdésére elmondta, a magyar készletekben viszonylag magas a termék részaránya a kőolajhoz képest, talán Európában is kimagaslóan magas. Ennek köszönhetően még mindig jelentős mind a benzin, mind pedig a gázolajkészlet. Grád Ottó kiemelte azt is, hogy a gázolajkészlet minimum 3 hetes teljes hazai ellátást biztosíthat.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség pedig azt közölte, hogy júniusban az OMV részére összesen 47 millió liter üzemanyagot szabadított fel, amelynek visszapótlását augusztusban megkezdték. Emellett egy kormányrendelet értelmében felszabadítottak további 184 millió liter gázolajat, amelyet jövő áprilisig kell visszapótolni – hangzott el az ATV Híradójában. Jelenleg a biztonsági gázolaj készlet mennyisége 292,5 millió liter, ami 73 napnyi nettó import mennyiségnek felel meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük