Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Baj van a kézfertőtlenítőkkel és a mosogatószerekkel – Itt a Nébih ellenőrzések eredményei


A kézfertőtlenítő szerek és a fertőtlenítő hatású mosogatószerek hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható egy 14 éven át tartó hazai vizsgálat eredményei alapján. Egyes szerekben még kórokozók jelenlétét is kimutatták.

14 éven át ellenőrizték Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő bontatlan, illetve az ételfertőzés vagy ételmérgezés gyanú kapcsán beküldött, bontott fertőtlenítőszerek valóban bírnak-e baktericid (baktériumölő) és fungicid (gombaölő) hatással. Ezek a tulajdonságok ugyanis élelmiszerbiztonsági követelmények az élelmiszer-előállítás területén alkalmazott fertőtlenítőszerekkel szemben. Mint kiderült, a vizsgált szerek nagy részének hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható – számolt be róla a Laboratorium.hu cikke.

Ahogy arról Földiné dr. Németh Zsuzsanna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa a 2023-as Hungalimentaria Konferencián beszámolt, a vizsgált fertőtlenítőszerekben még fertőző mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak.

Mi állhat a problémák hátterében?

A fertőtlenítő szerek szennyezettsége részben a nem megfelelő gyártástechnológia, részben pedig a felhasználás során szennyezett flakonba történő utántöltés számlájára írható. A fertőtlenítőszerek nem megfelelő hatásspektrumát pedig egyebek mellett a hatóanyag-kombináció, az alkalmazási koncentráció és behatási idő rossz megválasztása válthatja ki, de befolyásolhatja a hőmérséklet és a fertőtlenítendő felület szervesanyag-terhelése is.

A biocidokat érintő jogi szabályozás szerint a fertőtlenítőszer-gyártók csak akkor hozhatják forgalomba a terméküket, ha annak hatékonyságát igazolni tudják egy akkreditált laboratórium által bevizsgált jegyzőkönyvvel.

Legyünk körültekintőek!

Környezetünk tisztasága és a biztonságunk érdekében fontos, hogy mindig olvassuk el a fertőtlenítőszerek csomagolásán feltüntetett tárolási feltételeket és a szerint járjunk el. Ne feledkezzünk meg a hígítási szabályok és a használati utasítások betartásáról sem!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük