Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Baj van a Fundamentánál – Komolyan megbírságolta az MNB az egyik legnagyobb magyar lakáskasszát


A Magyar Nemzeti Bank 11,5 millió forintos pénzbírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re, többek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, valamint betétbiztosítási hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik az intézmény megbízható működését.

Fotó: homar.blog.hu

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél. Az ellenőrzés 2018. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Feltárták, hogy a vállalatirányítás területén az intézmény összeférhetetlenségre és a belső hitelezésre vonatkozó szabályozása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak, továbbá – a folyamatba épített kontrollok nem megfelelő kialakítása miatt – hiányos volt a belső hitelezést érintő adatszolgáltatása – tájékoztatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy

A FUNDAMENTA-LAKÁSKASSZA A BELSŐ KONTROLLOK HIÁNYA MIATT TÖBB ÜGYLET ESETÉN KÉSEDELMESEN TELJESÍTETTE A KÖZPONTI HITELINFORMÁCIÓS RENDSZERBE TÖRTÉNŐ ADATTOVÁBBÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGÉT.

A vizsgálat hiányosságot tárt fel a csoportos értékvesztés területén az IRFS9-modell meghatározásával kapcsolatban, továbbá a tőkeszámítással kapcsolatban egy, nem megfelelően kialakított szabályozás alkalmazása vonatkozásában.

IT-biztonsági és betétbiztosítási hiányosságok is történtek

Az intézmény informatikai (IT) és információbiztonsági működésében problémaként azonosították a hardver, a szoftver és az informatikai licencek hiányos nyilvántartását, a vírus- és más rosszindulatú programok elleni védelem, valamint a sérülékenységkezelés hiányosságait, továbbá a lejárt támogatású rendszerek használatát. Kiderült az is, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a betétbiztosítás terén egyes esetekben nem az Országos Betétbiztosítási Alap előírásainak megfelelően állította össze a betétgarancia alapját jelentő Konszolidált Biztosított Betéti adatállományát.

AZ MNB 11,5 MILLIÓ FORINTOS BÍRSÁGOT SZABOTT KI AZ FUNDAMENTA-LAKÁSKASSZÁRA, ÉS KÖTELEZTE A FELTÁRT HIÁNYOSSÁGOK KIJAVÍTÁSÁRA, VALAMINT A MEGTETT INTÉZKEDÉSEKRŐL VALÓ BESZÁMOLÁSRA.

A jegybanki bírság megállapításánál súlyosbító körülmény volt a belső hitelezés és az IT területén feltárt jogszabálysértések jelentős kockázata, tárgyi súlya. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor azt, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, és számos jogsértés esetében már a vizsgálat során eredményes intézkedéseket tett, és tervez tenni a jövőben a szabályszegések kiküszöbölésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.