Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Baj lesz a tűzifával, fogynak a készletek: egyre több magyar retteg a téltől


Nem, illetve csak késve, több hetes várakozással tudják kiszolgálni a vevőket a hazai tűzifa-kereskedők.

Az erdészetek szerint folyamatos a fakitermelés, nem tartják vissza a készleteket. Azt mondják nincs is hiány, ám ugrásszerűen megnőtt a kereslet, amit nem tudnak követni. Van olyan kereskedés, ahol nincs raktárkészlet, de olyan vállalkozó is akad, aki emiatt inkább már nem is foglalkozik tűzifa árusításával, számolt be a Blikk.hu

A méterre vágott tűzifa ára július 9-én köbméterenként szórtan 27 000, kalodázva 37 000 forint. Ha ez 30-40 centis darabokra van vágva azért már 4000 forinttal többet kérnek a kereskedők. A hasított fa ára 50 ezer forint. Ha ezt a konyhakésznek is nevezett kandallófát tisztítva, kalodába rakva, becsomagolva kívánja hazavinni a vevő, akkor ennél is többet kérhetnek el tőle a pénztárban. A 2021-es árakhoz képest 30 százalékkal drágult a tüzelőnek szánt minőségi fa. A szakértők szerint őszre, a fűtési szezonra 50 százalékos lehet az áremelkedés.

Vadász Dániel, a budapesti Farost Land tűzifa udvar tulajdonosa a Blikknek elmondta, egyértelműen azt tapasztalják, hogy sokkal nagyobb keresletet most a piacon, mint az elmúlt években.

Háromszorosára ugrott a tavalyihoz képest, az energiaválság, a gázellátással kapcsolatos bizonytalan hírek, illetve a faanyag árának folyamatos emelkedése miatt. Fa van, de a felvásárlási láz, a megrendelések száma nagyobb szállítási, várakozási időt eredményez. A magyar termelők, erdészek nem vágnak ki a tervezett feletti mennyiségű fát. Az ukrán import jelenleg az ismert külpolitikai okok matt szünetel, emiatt előfordulhat ideiglenes készlethiány – sorolta az okokat.

A kereskedések raktározni most nem tudnak tűzifát. S bár az erdészetektől rendszeresen érkezik anyag, naponta változnak az árak, és nem lefelé. Az erdészeteknél is érezhető a megnövekedett kereslet, március óta már többszöri áremelésen esett át a tűzifa ára.

Egy kereskedő a lapnak elmondta, a bizonytalan ellátás, a naponta változó árak miatt már nem is foglalkoznak tűzifa eladásával. Kénytelenek máshoz irányítani a vevőiket, tőlük tudják, készlethiány van, a tavalyinál is nehezebb az ellátás, több hetet kell várni a szállításra, miközben az árak folyamatosan, szinte naponta emelkednek. Egy érdi kereskedés teljesen kifogyott, üres a telep, nem tudják mikor érkezik be a megrendelt faanyag, ideiglenesen be is zártak, nem vesznek fel új megrendeléseket.

Ha valaki a készlethiányt az erdő kifosztásával akarja megoldani, az súlyos hibát követ el. Most nagyobb bevételhez juthat ugyan, de jövőre meg nem lesz mit árulnia. Ráadásul környezetvédelmi-természetvédelmi szabályok is tiltják a tervezett feletti fakitermelést, erdőirtást. Hiányzik a piacról a Kárpátokból érkező import fa. Eddig csak az építőipar sínylette ezt meg, most már az energia ágazatot is sújtja.

A fakupac.hu oldal szakértői szerint egy 100 négyzetméteres, közepes szigetelésű családi házban egy négy fős család esetében, modern, vegyes tüzelésű kazánnal történő 22 fokos felfűtéséhez az átlagos – extrém, tartós, hetekig -10 fok alatti – téli hőmérséklet mellett 6-8 köbméternyi tűzifa kell. Mivel a tartósabb hidegre is fel kell készülni, s fűtési szezonban nagyon nehéz beszerezni az utánpótlást, 8-10 köbméternyi fát vásárolnak a családok, vagyis egy évben 300-400 ezer forint is lehet a tűzifa ára. Ha a melegvíz szolgáltatás is a fatüzelésű kazánról megy, ez az összeg a másfélszeresére is növekedhet télen.

Hatósági intézkedések
Folyamatosan érkeznek híradások, erdőben száguldozó, a természeti értékeket romboló motorosokról is. Tisza-tónál is súlyos büntetésekre számíthatnak a szemetelő, gondatlan horgászok. December közepén brutális fáradt olaj szennyezés járta be a híradásokat, ott a nyomravezetői díj már sok millió forintra rúg. Szenttamáson a patak vize vörösre változott, miután egy gyárból engedtek ismeretlen anyagot a vízbe. Tokajnál brutálisan elpusztítottak többezer halat és kétéltűt. Tiszaugnál vágtak tarra illegálisan egy idős erdőt, noha korábban a Kúria úgy döntött, a tarvágásokat minimalizálni kell. Vigyázzunk, költési időszakban egyáltalán ne vágjunk se fát, se bokrot.

(Blikk.hu)