Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

B kategóriás jogosítványa van? Van egy rossz hírünk, nagy változás élesedik


Május 21-étől már nem lesz elég a 3,5 tonna alatti, eddig B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a sima jogosítvány – hívja fel a figyelmet az utdij.hu.

Egy uniós irányelv alapján ugyanis Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély is. Mindez a 2,5 tonna összetömeget meghaladó kisteherautósokra fog vonatkozni.

A kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen. Az engedélyt csak olyanok válthatják ki, akinek nem volt korábban tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete. Szükséges hozzá vagyoni biztosíték, ami lehet meghatározott összegű, bankban lekötött és elkülönített pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóval kötött felelősségbiztosítás. Május 21-től a 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak is foglalkoztatniuk kell szakmai irányítót. A közúti árufuvarozó-vállalkozó szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie. A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben fel kell tüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.