Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ázni fog a fél ország: Szélviharral, jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok várnak ránk


Zivatarok több hulláma várhat ránk az előrejelzések szerint ma. Az Időkép beszámolója szerint rövid szünet után szerdán ismét a zivataroké lesz a főszerep, ugyanis egy hullámzó frontrendszer előoldalán leszünk. Mint írták, a magasban fújó futóáramlás, a nagy mértékű szélnyírás és a rendkívül nagy labilitás pedig jó táptalajt biztosít a heves viharok számára, melyek több hullámban jöhetnek.

Az első hullám nyugat felől fog érkezni, méghozzá a kora hajnali, reggeli órákban, ami az egész országon át fog vonulni. Szupercellák is kialakulhatnak, amelyhez szélvihar, jégeső és felhőszakadás is társulhat.

Délután aztán újabb hullám érkezik a Dunántúlra. A heves zivatarok legfőbb veszélyforrása a 90 km/h-nál nagyobb, esetenként akár 100-110 km/h-t meghaladó kifutószél.

Emellett az intenzívebb zivatarokat akár 4-5 cm átmérőjű jégeső is kísérheti, helyenként akár 20-30 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat, méghozzá rövid időn belül.

Hozzátették, nemcsak a Dunánúlon és délen, északkeleten is előfordulhatnak heves zivatarok, szupercellák a délutáni, esti órákban, melyek helyenként szintén veszélyes, károkozó kísérőjelenségeket vonultathatnak fel.

A viharokat kísérő potenciálisan veszélyes időjárási jelenségek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a piros riasztási fokozatot is elrendelheti a holnapi nap folyamán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük