Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az újabb koronavírus mutációk már a háziállatokra is veszélyesek


Nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is komoly problémákat okozhat a koronavírus sokkal fertőzőbbnek tartott brit variánsa.

Borítókép: Forrás: AFP

A tudósok mostani vizsgálatai alapján lehetséges, hogy a macskáknál és a kutyáknál is növeli a szívizomgyulladás kockázatát a koronavírus-járvány egyik veszélyesebbnek tartott variánsa, a brit mutáció. – írja a hvg.

Március óta tudni, hogy a brit variáns (hivatalos nevén a B.1.1.7) állatokat is képes megfertőzni, a texasi A&M Egyetem kutatói ugyanis két olyan háziállatot – egy macskát és egy kutyát – is találtak, melyek szervezetében kimutatható volt a brit törzs.

Csakhogy eddig úgy lehetett tudni, hogy a koronavírus állatoknál nem okoz különösebb megbetegedést. Úgy tűnik azonban, hogy a brit variáns esetében más a helyzet. Az FL Science szerint több olyan macskánál és kutyánál is szívproblémákat tártak fel a kutatók, amelyeknél a Magyarországon is terjedő vírustörzs jelenlétét igazolták.

Egy másik kutatás egereknél állapította meg, hogy míg az eredeti SARS-CoV-2 törzse bizonyítottan nem fertőzi meg a rágcsálókat, addig a dél-afrikai (B.1.351) és a brazil (P.1) variáns már igen. Nem tisztázott, hogy a vírus ilyen helyzetben is átadható-e embernek, vagy az csak a többi rágcsáló között terjedhet. A kutatók témában íródott tanulmánya egyelőre nem esett át tudományos ellenőrzésen, ezzel együtt a szakértők óvatosságra intenek. -írja a lap.