Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az oroszok bejelentették, jövőre kezdődhet Paks II építése hazánkban


A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt újságíróknak. Eredetileg öt évvel ezelőtt kellett volna elkezdődniük.

Fotó: origo.hu

Alekszej Lihacsov Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”. Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. „Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük