Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az MNB adatai szerint úsznak a magyarok a pénzben, de valóban 25 millió forint egy átlagos magyar háztartás megtakarítása?


A számítás alapja az alábbi: rekordra ugrott a magyar lakosság pénzügyi megtakarítása az idei első negyedév végére. Nem kicsit, Nagyon. de hol a pénz? Pontosabban kiknél?

Minden magyar család átlagosan közel 3,5 millió forinttal gyarapodott az idén március végére az egy évvel korábbihoz képest – számolta ki a friss jegybanki adatokból az Azénpénzem.hu. Nagyon jól tudjuk persze, hogy a döbbenetes mértékű, közel 14 ezer milliárdra rúgó vagyonnövekedést egy szűk réteg fölözhette le. Ez utóbbit a Magyar Nemzeti bank (MNB) által közzétett statisztika mutatja. Lovas Judit közgazdász, azénpénzem.hu szerkesztője szerint ez a statisztika “bődületes gyarapodást mutat ki”, fogalmazott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A bruttó pénzügyi vagyon 100 ezer milliárd forint fölé nőtt, tette hozzá a szakember. Ha pedig ezt elosztjuk a háztartások számával, kijön, hogy háztartásonként ez 25,5 millió forint, ami valóban 3,5 millió forinttal több, mint egy évvel ezelőtt.

Ez a pénz leginkább a felső tízezernél, illetve a felső 1 százaléknál van. Különböző tanulmányoknál tudjuk, hogy a vagyonnak körülbelül a 2/3-a a felső 10 százalék kezében van, és a felső 1 százalékban pedig a vagyon harmada van, magyarázta a szakember. Vagyis a felső, gazdag réteg rettenetesen vagyonosodik, az adja a növekedést.

Forrás: az én pénzem


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük