Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az iskolák bezárását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete


A magyar közoktatási intézmények haladéktalanul zárjanak be, követeli közleményéven a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya.

Fotó: mandiner.hu

Az érdekvédelmi képviselet szerint a labornak tekintett Ausztriában a járványhelyzet miatt keddtől december 8-ig bezárnak az iskolák, és “mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában,” követni kell a példát. A PDSZ javasolja, hogy a “zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése.”

“A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!”

kérik közleményükben. Javasolják még, hogy az újranyitás után a járványhelyzet teljes időtartama alatt a felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges. A digitális oktatásban lemaradók számára pedig szervezzenek digitális tanulócsoportokat.

A PDSZ a következőket követeli:

1Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük!

2A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is.

3A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!

4A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban!

AZ ÚJRANYITÁS UTÁN A JÁRVÁNYHELYZET TELJES IDŐTARTAMA ALATT:

5A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradók számára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!

6A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!

7A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást! A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

A helyzet súlyosságára való tekintettel többször kértük a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérjük ezt most is – hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel.