Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Az internetes zaklatás jelei gyerekeknél: fontos teendőkre hívták fel a figyelmet a szakértők


A gyermekek internetes zaklatása bármikor és bárhol megtörténhet egy elemzés szerint. A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nem csak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet – hívta fel a figyelmet a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és a Sicontact Kft.

Getty Images Hungary

Az MTI oldalán megjelent közleményben hangsúlyozták: az internetezők harmada gyermek, és az internetes zaklatás bárhol és bármikor megtörténhet telefonokon, számítógépeken és játékkonzolokon keresztül.

Az internetes zaklatás

A szakemberek szerint az internetes zaklatás jele lehet például a hirtelen hangulatváltozás vagy a normális tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, betegség színlelése az iskola elkerülése érdekében, a közösségi profilok törlése, a szokatlan mértékű szociális visszahúzódás és a folyamatosan elvesző vagy megrongált tárgyak.

Az elemzés a szülőknek azt tanácsolja, hogy mutassák be gyermekeiknek, hogyan kell kezelni a digitális zaklatót, például a közösségi hálózatok és az online platformok által biztosított blokkolási és jelentési funkciók használatával. Közölték, fontos az is, hogy a zaklató üzenetekre senki se reagáljon; ne töröljék őket, készítsen mentéseket, képernyőképeket róluk, hogy bizonyítani lehessen a zaklatást.

A gyerekek internethasználata

Hozzátették: az adatvédelmi tudatosságra is érdemes felhívni a fiatalok figyelmét. A tízévesnél fiatalabb gyerekek szüleinek például azt javasolják, hogy legyenek mellettük az első digitális világban tett lépéseinknél, szabályozzák az interneten töltött időt, és mutassanak jó példát.

A nagyobb, 10-14 éves gyermekeket érdemes megtanítani arra, hogy ne osszanak meg olyan információkat, adatokat, amelyek alapján beazonosíthatóvá válnak, asztali gépüket pedig lehetőleg közös térben helyezzék el. A 14-18 éves kor köztiek figyelmét fontos felhívni arra, hogy a szexuális tartalmú képüzenetek könnyen önálló életre kelhetnek az interneten, és később zsarolásra, zaklatásra is felhasználhatók – írták.

Sok szülőnek fogalma sincs, mit csinál a gyereke a neten: 5 dolog segíthet kivédeni a potenciális veszélyeket

Ha internetes biztonságról beszélünk, meglepően ritkán merül fel, mit tehetünk szülőként annak érdekében, hogy már kis korukban megtanítsuk gyermekeinket arra, hogyan vigyázzanak magukra az online térben.

MTI