Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az egekbe szökött árak és a gyógyszerhiány miatt rengeteg magyar beteg maradhat kezelés nélkül


A Covid óta radikálisan megváltozott a piaci környezet, ezért már nem az a kérdés, mekkora profitot hagyjon meg az állam a gyógyszercégek zsebében, sokkal inkább az, hogy lesz-e gyógyszer – fejtette ki a Népszavának Molnár Márk egészségügyi közgazdász, gyógyszerpiaci elemző.

Mint mondta, ennek oka, hogy véget ért az a korszak, amikor szinte fillérekért, viszonylag gyorsan, biztonságosan megérkezett a Távol-Keletről bármi, köztük a gyógyszeralapanyagok vagy akár a kész termékek. Az elmúlt években a gyártók költségei az egekbe ugrottak, elsősorban a szállítási utak megnehezülése, valamint az energiaárak drasztikus és hektikus változása miatt. Itthon ráadásul a támogatott készítményeknél az ár rögzített, és a finanszírozó nem akarja érteni, hogy miért kellene most a sokszorosát fizetnie ugyanazért a gyógyszerért.

Molnár úgy fogalmazott, eddig az állam, illetve a finanszírozó diktálhatott, és mivel óriási volt a kínálat, eldönthette, hogy a 25 féle „filléres”, eddig Kínában gyártott készítményből melyik négy-ötöt vásárolja meg. Csakhogy mostanra több terápiás csoportban már csak 3-4 elemre szűkült a választék, már nem is Kínából jön, viszont sokszoros áron – mondta, hozzátéve, az állam vélhetően nem veszi észre, hogy az olcsó gyógyszerek korszaka véget ért, és változtatnia kellene a támogatáspolitikáján.

Ugyanakkor a gyógyszerhiány kialakulásáért a gyártók is felelősek az elemző szerint, hiszen amikor az ártárgyalásokon ők indultak rosszabb alkupozícióiból, sokszor fenyegetőztek azzal, hogy nem lesz gyógyszer, és ki fognak vonulni az országból. Most már viszont hiába mondogatják, hogy tényleg itt van az a pont, amikor valóban ez következik, senki nem hisz nekik. Pedig Molnár szerint ha azt látják, hogy már minden dobozon buknak 20-30 százalékot, akkor egy idő után nem éri meg nekik a maradás.

A kilátásokról szólva a szakember azt mondta, a betegek egyre gyakrabban találkoznak majd azzal, hogy amikor a támogatott, és eddig viszonylag olcsó készítményért bemennek a patikába, a korábbi óriási gyógyszerválasztékból csak egy-két készítmény, vagy egy sem maradt. Hozzátette, végül a krónikus betegek is kezelés nélkül maradthatnak, és egyszer csak betegek tízezreit, százezreit kell majd a korábbiról egy másik hatóanyagra átállítani.

Mint beszámoltunk róla, a gyógyszerhiány már 2021 végén fennakadásokat okozott. Idén júniusban arról írtunk, mit javasolnak a szakemberek gyógyszerhiány esetén, legutóbb pedig arról, hogy hónapok óta hiánycikk az alkoholizmussal küzdő szenvedélybetegek számára kifejlesztett tabletta a hazai patikákban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük