Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az eddiginél is kegyetlenebb forróság jön, de a szaharai portól is szenvedünk majd


Általában napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Délután azonban északnyugat felől egy közeledő hidegfront hatására elkezdhet megnövekedni a felhőzet és északnyugaton helyenként, másutt inkább csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar.

Leadfotó: 123rf

Este tovább növekszik a felhőzet és északon egyre keletebbre is kialakulhat csapadék. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul, így akár a napi melegrekord is megdőlhet.

Szinte az egész országra piros riasztás lép érvénybe péntekre, ráadásul nemcsak a kegyetlen időjárás, hanem egy veszélyes anyag miatt is szenvedünk majd.

Magasabb fokozatra kapcsol a kánikula a hét második felében, dél felől ugyanis a mostaninál is melegebb légtömeg érkezik a Kárpát-medencébe – adta hírül az Időkép, hozzátéve: emellett még szaharai porra is kell számítanunk.

Bár már a hét elején megírtuk, milyen kegyetlen lesz az eheti időjárás, de a jelek szerint az még mind semmi ahhoz képest, ami most jön. A meteorológiai előrejelzések szerint a csúcshőmérsékletek 37-39 fok körül alakulhatnak, egyes helyeken pedig akár a 40 fokot is elérhetik.

A legnagyobb hőség továbbra is az ország déli és délkeleti részén várható.

A fővárosban sem lesz sokkal elviselhetőbb az időjárás, ott a maximumok 35 fok fölé kúsznak,

az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet is 25-26 fok körül alakul a belvárosban.

Vegyük komolyan az óvintézkedéseket

Mint írták, a következő napokban várható magas, 29 fokot is meghaladó napi középhőmérséklet miatt a HungaroMet holnapra még csak az öt déli vármegyére, péntekre azonban szinte egész Magyarországra piros figyelmeztetést adott ki, kivéve három északi és négy nyugati vármegyét. A harmadfokú hőségriasztás péntekig van érvényben, a szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a fokozódó kánikulában vegyük még komolyabban az óvintézkedéseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük