Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az agrárminiszter mindenkit megnyugtatott: lesz elég hal karácsonykor


Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.

Készítő: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD
|
Forrás: NurPhoto via AFP

A tárcavezető kiemelte: becslések szerint a haltermelők karácsonykor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a ilyenkor haleladás.

Nagy István kifejtette, hogy az elmúlt időszakbanaz agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült.A járvány mellett az aszályhelyzet és az „orosz-ukrán konfliktus”, valamint az „elhibázott brüsszeli szankciók” következményeivel is meg kellett küzdeniük.

A haltermelők többsége optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között: egyes tavakat fel sem töltöttek, a nem teljesen feltölthetőket pedig kisebb egyedsűrűséggel népesítettek be. Bár ezzel csökkent a megtermelt hal mennyisége, hatékonyan minimalizálni tudták az elkerülhetetlen veszteségeiket.

Nagy István szerint lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében.

Kitért arra is, hogy az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ez az érték 2013-ban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) indulásakor a jelenlegi módszerrel számítva 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. A számok ugyan attraktívak, európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony – tájékoztatott a miniszter.

A hazai haltermelésen és a hazai termelési halak fogyasztásán belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük