Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tartott – Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Budapest, 2021. március 19.
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthetõ.
MTVA/Bizományosi: Róka László
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Sikerült a harmadik hullámot megtörni!
„Kétmillió első oltást adtak be az elmúlt két hétben. Magyarország elsőnek szerezhette vissza a szabadságát„ – mondta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A nemzeti konzultáció kérdései alapján állítják össze
A magyarok 65%-a azt támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket az oltatlanokkal szemben. Ez alapján tervezi meg a kormány a nyitás lépéseit.

Augusztusig maradnak a szigorítások a védettséggel nem rendelkezők számára
„Bárki megkaphatja az oltást, aki most regisztrál. Online regisztráció is nyitva van jelenleg a Sinopharm- és az AstraZeneca-vakcinákra” – mondta el Gulyás Gergely.

A beérkező Pfizer- és Moderna-oltásokat a héten nem igazán lehet majd eloltani, ugyanis azokat félreteszik a fiataloknak, valamint második körös oltásokhoz használják őket.

A jövő héttől kezdve több oltás fog rendelkezésre állni
„Hetente 120-180 ezer Pfizer és Moderna fog rendelkezésre állni” – nyilatkozta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy több mint 80%-át beoltották már a regisztráltaknak. Magyarországon szigorú vizsgálatok után engedélyezték csak a vakcinákat. Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos. Ha valaki nincs beoltva, az a vírusnak ki van téve.

Védettségi igazolvánnyal nincsen karantén
„Múlt hét óta a Magyarországra érkezők védettségi igazolvánnyal karanténmentesek” – mondta el Gulyás Gergely.

Hozzátette, azokban az országokban, amelyekkel szerződést kötöttek kölcsönös igazolvány elfogadásáról, mindegy milyen vakcinával oltottak be, látogathatóak.

„A nyári utazásoknak jelenlegi tudásunk szerint nem lesz negatív hatása, vakcinától függetlenül„ – szögezte le a miniszter.

Folyamatos vizsgálatok folynak arról, hogy kell-e harmadik oltás
„Magyarország is vizsgálja, hogy szükség lehet-e 3. oltásra. A Sinopharm által kialakított védelem a százszorosa is lehet annak, amellyel egy fertőzésen átesett személy szervezetében alakul ki a Semmelweis egyetem kutatása szerint” – nyilatkozta Gulyás.

„Nincs érdemi különbség a vakcinák között. A védettség rendkívül magas mindegyiktől„ – szögezte le a miniszter.

A lazításoktól nem nőtt a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
A fertőzöttség mértéke csökken az országban, Budapest legtöbb kerületében is. Budán, emellett Debrecenben és Szolnokon látható csak a szennyvízben a koronavírus-örökítőanyag növekedő mértéke, ezeken kívül máshol az országban mindenhol csökkenő.

A külföldi igazolásoknak nincs egyenlőre egységes rendje
Újságírói kérdésre elárulta a miniszter, egyelőre nem fogadják el a külföldön beoltott magyarok igazolását, mivel a külföldi igazolásoknak nincs egységes rendje.

Egyelőre azokat a külföldi igazolványokat fogadják csak el itthon, amelyek a kétoldalúan kölcsönösen elfogadó országokból jönnek.

„Védettségi igazolványt egyelőre annak tudunk csak adni, aki itthon kapott oltást” – mondta el Gulyás Gergely.

Így ellenőrzik, hogy megkapta-e a második oltását
Első oltás után küldik ki a védettségi igazolványt, azonban egyelőre a kártyán nincsen feltüntetve, hogy használója megkapta-e már a második oltását.

„A védettségi igazolvány elveszítheti az érvényességét, hogyha nem adatja be magának a második oltást – erről tárgyalás folyik a kormány részéről” – nyilatkozta a miniszter.

Nem kötelező megvárni a 12 hetet a második AstraZeneca-oltáshoz
E-mailben lehet jelezni az oltóorvosnak, hogyha a 12 hét előtt szeretné megkapni valaki a második AstraZeneca oltását.

„5 millió a regisztráltak száma körülbelül” – nyilatkozta a miniszter.

Kölcsönös védettségi igazolvány elfogadásáról tárgyalnak minden országgal
„Minden szomszédos országgal, és minden turistacélponttal, valamint akik részéről érkezik erre hajlandóság, azokkal tárgyalunk„ – mondta el Gulyás.

A jövőben a külföldiek is foglalhatnak majd időpontot
Nekik is regisztrálniuk kell, és ezt követően lehetőségük lesz időpontfoglalásra.

Nem terveznek Magyarországon fizetni az oltásért
„Pluszjogokat az oltottaknak csak a védettségi igazolvány használatával biztosítanak Magyarországon. Nem terveznek fizetni az embereknek azért, hogy beoltsák magukat, nem lenne fair az oltatlanok és oltottak közös adójából finanszírozni ezt” – mondta el a miniszter.

Tajszám nélkül így lehet regisztrálni oltásra
„Az informatikai rendszert módosítani fogják, hogy időpontot lehessen foglalni tajszám nélkül” – mondta el Gulyás.

5 millió beoltott alatt kockázatos a nagy esküvők megtartása
„Május vége felé azonban meg lehet az 5 millió beoltott„ – mondta el a miniszter.