Közzétette - Kategória - Vásárosnaményi Krónikák

Átverik a magyarokat az üvegek betétdíjával, így trükköznek a boltok a palackokkal, erre figyeljen ha vásárol


Nem csak a logózott palackokra számolnak fel betétdíjat egyes szolgáltatók. Mutatjuk, mire figyelj a blokkon. Bár alig pár hete élesedett a kötelező üvegvisszaváltás, úgy tűnik, egyes vendéglátóhelyek attól függetlenül felszámolják a betétdíjat, hogy a palackon szerepel-e a visszaváltásra kötelező jel.

„A TikTokon egy videóban meséli el egy férfi, hogy üdítőt vásárolt az ebédje mellé egy hazai vendéglátóhelyen. Azt már csak az asztalnál vette észre, hogy a blokkon ugyan szerepelt az ötven forintos  üvegvisszaváltási, környezetvédelmi termékdíj, ám a vásárló olyan félliteres üdítőket kapott utána, melyek egyikén sem szereplt az a logó, ami alapján visszaválthatók lennének” – írta meg a Pénzcentrum.

Nemrég élesedett a palackok visszaváltása

A januárban indult új üvegvisszaváltó rendszer lényege a megnövekedett hulladék mennyiségéből fakadó környezetterhelés csökkentése. A szolgáltatók, illetve üzletek számára bizonyos forgalom felett kötelező üvegvisszaváltókat, úgynevezett REpontokat telepíteni.

A palackok után darabonként 50 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetniük a vásárlóknak. Ez utóbbi a bolt vagy vendéglátóhely méretétől független.

Azokat a palackokat, melyen szerepel az új logó, vissza lehet vinni a MOHU által kihelyezett és üzemeltetett automatákhoz, melyet minden 300 négyzetméternél nagyobb áruházban kötelezően telepíteni kellett. A rendszer azonban komoly csúszással indult, ami miatt végül több mint fél éves késést követően, júliustól lesz kötelező ténylegesen elindítani a visszaváltást.

Az üzlet elismerte a tévedést

A fent látható videóban a károsult elmondta, otthon vette csak észre, hogy a számla végösszegéhez hozzácsapták a palackok visszaváltási díját is, azonban egyik üvegen sem szerepelt az logó, mely alapján valóban vissza tudná váltani azokat, azaz kétszer 50 forintot fizetett ki feleslegesen az innivalók után, amit vélhetően nem tud majd a REPontok egyikében sem visszaváltani. Mint azt a videó leírásában is hangsúlyozza, ez naoi 200 palack üdítő esetében 10 ezer froint tiszta nyereség . A vásárlást követően a férfi visszament a vásárlás helyszínére, ahol elismerték a tévedést, és visszafizették számára a betétdíjak összegét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük