Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Áresés jön az e-cigi utántöltőknél


Elsősorban az adójogi szabályok változása miatt, de csökken az utántöltő folyadékok ára. A dohányipar szerint így akár eredményesebben is terelhetők a dohányosok szenvedélyük kevésbé káros folytatása felé.

Március 1-jén lép életbe az a törvénymódosítás, mely mérsékli a nikotintartalmú utántöltő folyadékok jövedéki adóját. A jelenlegi, milliméterenkénti 55 forintról 20 forintra csökken az ár, melynek következményeként a nemzeti dohányboltokban kapható nikotinos utántöltő folyadékok ára csökkenni fog.

Az árcsökkenéssel a hivatalosan árult termék árai versenyképessé válhatnak a feketepiaci árakkal – írja a BAT közleménye, mely szerint a piacnak van honnan visszatérni, mivel az e-likvid feketekereskedelem a cég becslése szerint Magyarországon elérheti akár a 85 százalékot is.

A BAT becslései alapján hazánkban mintegy 200 ezren használnak e-cigarettát. “A magyar e-cigaretta-fogyasztóknak lehetőséget kell adni arra, hogy elérhető áron minőségi utántöltő folyadékokat vásárolhassanak, csakúgy, mint más európai országokban” – közölte Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetője. Szerinte az illegális termékek értékesítése – amellett, hogy adóbevételtől fosztja meg az államot – veszélyezteti az e-cigi használókat is, mivel nem tudni, hogy az így használt folyadékok megfelelnek-e bármiféle magyar és/vagy uniós minőségi és biztonsági előírásoknak.

A BAT lapunk kérésére közölte, hogy az árcsökkentéssel nem várnak márciusig, a saját utántöltő folyadékakit mostantól úgy árazzák be, mintha a jogszabálymódosítás már hatályba lépett volna.

/www.napi.hu/