Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Árat emelnének a gyógyszertárak: drágulhatnak a gyógyszerek és biztosítások – Ez várhat a magyarokra


Áremeléssel is járna a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) egyik javaslata, amellyel javítanák a hazai gyógyszertárak jövedelmezőségét – írja a Népszava a szervezet szerdai konferenciáját követően.

A gyógyszertárak jövedelmezőségét javító javaslatukban 17 milliárdos állami többletforrással és a lakossági térítési díj 3-4,5 milliárdos emelésével kalkuláltak. Ezt azzal indokolták, hogy tíz éve változatlan kiskereskedelmi árrést számolhatnak fel a támogatott készítmények után, márpedig a patikák forgalmának 60 százalékát ezek a termékek adják. Most összesen körülbelül 52 milliárd forint az az összeg, amit a támogatott szerek forgalmazásáért a patikák kapnak. Az általuk javasolt új sávos árréssel 73 milliárd forint jutna nekik. Ennek részeként a betegek számára átlagosan 3-120 forinttal drágulna egy doboz gyógyszer – derül ki a Népszava cikkéből.

A HGYSZ elnöke Zlinszky János hozzátette: amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor az általuk javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van.

A HGYSZ álláspontja szerint a gyógyszertárak megfelelő működtetésének biztosításához elengedhetetlen a gyógyszertári árrés módosítása. Az elmúlt 10 évben közel 200 gyógyszertár zárt be, főleg a kistelepüléseken, emellett az ágazatot jelentős munkaerőhiány is sújtja. A gyógyszertárak egyre nehezebben találnak szakembereket, ami a működtetés egyik legfontosabb feltétele. Ahhoz, hogy a gyógyszertárak biztosíthassák a lakosság számára a magas szintű egészségügyi szolgáltatást és a betegigényeknek megfelelően tudjanak készleten tartani gyógyszereket, mindenképpen szükséges a gyógyszertárak eredménytermelő képességének javítása. Ennek egyik szükségszerű következménye a lakossági gyógyszerárak mérsékelt növelése. Javaslatunk kidolgozása során kiemelten figyelembe vettük a lakosság teherbíró képességét, hogy az áremelkedés mértéke a betegek számára a lehető legkisebb legyen. Az áremeléssel érintett készítmények jelentős részének, 90%-nak térítési díja javaslatunk alapján csak legfeljebb 3-50 forint között nőne dobozonként.