Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Áprilistól jön a feketeleves a magyaroknak: nagy drágulást emelést jelentettek be egyszerre a bankok


Öt hazai bank már bejelentette, hogy alkalmazza a számlacsomagok terén érvényesíthető éves inflációkövető díjemelést. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége ezáltal 42 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedhet.A Központi Statisztikai Hivatal januárban tette közzé a 2023-as éves inflációs adatot: eszerint tavaly átlagosan 17,6%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Erre a tényre alapozva a magyar bankok jelentős része – az üzletszabályzatukban vagy általános szerződési feltételeikben foglaltaknak megfelelően – idén is inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódóan – olvasható a pénzügyi portálon.

Egy ügyfél átlagosan 42 ezer forintot költ bankszámlára

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi tanulmányából kiolvasható, hogy egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan közel 35 ezer forintba került a bankszámlája. Habár ennél frissebb adat nem áll rendelkezésre, de az általánosan elterjedt banki gyakorlatból kiindulva ezt korrigálhatjuk az azóta eltelt évek átlagos inflációival, így megkapjuk, hogy 2023-ban már feltehetően 42 ezer forintot költöttek bankszámlára a magyarok.

Melyik bankok emelik a számlaköltségeiket?

Már számos hazai bank kommunikált a szokásos tavaszi inflációkövető díjemelésről. A Bankmonitor gyűjtése alapján az alábbi hitelintézetek már biztosan megemelik a számlaköltségeiket a 2023-as átlagos inflációval megegyező – 17,6 százalékos – mértékben.

  • K&H Bank (2024.04.01-től)
  • UniCredit Bank (2024.04.01-től)
  • CIB Bank (2024.04.01-től)
  • Magnet Bank (2024.04.01-től)
  • Erste Bank (2024.05.01-től)

A Gránit Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntéséről egyelőre nincs pontos információja a portálnak.

Hogyan ellenőrizhető, hogy mennyibe kerül a bankszámla?

Említést érdemel, hogy egy 2019-től hatályos kormányrendelet értelmében – az Európai Uniós előírásokkal összhangban – minden banknak kötelező évente egy személyre szóló, tételes díjkimutatást küldenie a lakossági ügyfelek részére. Az éves díjkimutatás január 31-ig bezárólag érkezik, és a megelőző naptári évben felszámított összes költséget (illetve kapott kamatot) tartalmazza. A 2023-as évre vonatkozó díjkimutatások már megtalálhatók a netbanki felületeken, így az ügyfelek könnyedén kideríthetik, hogy tavaly pontosan mennyibe került a bankszámlájuk.

A bankok sem maradnak ki az áremelésből: számos hazai pénzintézet már korábban bejelentette, hogy alkalmazza a számlacsomagok terén érvényesíthető éves inflációkövető díjemelést. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége ezáltal 42 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedhet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai

tavaly átlagosan 17,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. A magyar bankok jó része ez alapján 2024-be is inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági számlacsomagoknál.

A Bankmonitor gyűjtése alapján az alábbi hitelintézetek már biztosan megemelik a számlaköltségeiket a 2023-as átlagos inflációval megegyező – 17,6 százalékos – mértékben.

K&H Bank (2024.04.01-től), UniCredit Bank (2024.04.01-től), CIB Bank (2024.04.01-től), Magnet Bank (2024.04.01-től), Erste Bank (2024.05.01-től). A Gránit Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntéséről egyelőre nincs pontos információ.

A díjemelés elleni kifejezett tiltakozás hiányában a számlavezető bank elfogadottnak tekinti a kondíciók módosítását, és ennek megfelelően vonja le ügyfeleitől a számlaköltségeket.

Aki nem szeretné elfogadni a díjak emelését, felmondhatja a meglévő szerződését. A választási lehetőség adott: új bankszámlát kell nyitnia vagy megpróbálja csak készpénzben bonyolítani a pénzügyeit.

Aki bankot váltana, azon segíthet az egyszerűsített bankváltás folyamata. A választott új bank nem csak megnyitja az ügyfél számláját, hanem a régi banknál vezetett számla bezárásáról is gondoskodik, erről értesít minden érintettet, ráadásul minden kért megbízást átvezet a régiről az új számlára.

Egy 2019-től hatályos kormányrendelet értelmében minden banknak kötelező évente egy személyre szóló, tételes díjkimutatást küldenie a lakossági ügyfelek részére január 31-ig és és a megelőző naptári évben felszámított összes költséget tartalmazza. Ha jobban utánajárunk a dolognak, kiderül: több ingyenesen használható csomag is elérhető és ha ügyesek vagyunk, ezek a díjak akár teljes mértékben kikerülhetők.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük